Ekspert: Kina bliver en seriøs robot-konkurrent

Boutrup. Christina Boutrup. Til vores Cafe Stiften-arrangement på mandag interviewer vi Christina Boutrup, som udgiver en ny bog om Kina. I bogen er der et kapitel om Nyborg. Interviewet skal bruges til et portæt af forfatteren, som bringes sammen med et uddrag af hendes bog.

Ekspert: Kina bliver en seriøs robot-konkurrent

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kina er blevet et for dyrt land at producere i, og derfor er den kinesiske stat tvunget til at fremme automatiseringen. Det vil berøre danske virksomheder i Kina.

Made in China. Det har man været vant til at se anført på tusindvis af varer, men Kina er efterhånden blevet overhalet som billigt produktionsland. Lønnen for den gængse arbejder i industrien er gennem de seneste mange år steget, og det betyder, at Kina ikke længere kan konkurrere på produktionspris med lavtlønslande som Bangladesh og Vietnam.

Derfor satser Kina nu på at automatisere store dele af produktionen med deres Made in China 2025-plan, der skal få flere robotter installeret på landets fabrikker. Det fortæller Kina-ekspert og journalist Christina Boutrup, der har fulgt kinesisk erhvervsliv tæt gennem 12 år.

- De kan ikke længere konkurrere på de områder, hvor der bruges håndkraft. Lønniveauet på fabrikkerne er steget med tocifrede vækstrater i mange år, og derfor har de været tvunget til at gå i gang med den her automatiseringsproces, fordi de ikke længere er konkurrencedygtige, siger Christina Boutrup.

Som en del af planen vil Kina selv stå for at producere en stor del af de robotter, der skal installeres på de kinesiske fabrikker. Det kan, ifølge Christina Boutrup, få konsekvenser for de fynske robotvirksomheder, der har investeret i lokal tilstedeværelse i landet.

- I andre industrier, hvor den kinesiske regering har haft et strategisk mål om at udvikle Kinas egen industri, har man set, at når kinesiske virksomheder er kommet langt nok op ad læringsstigen, så har Kina ikke længere brug for de udenlandske produkter, og så bliver livet surt for de udenlandske virksomheder, forklarer hun.

Odense-robotter i Kina
Flere af de odenseanske robotvirksomheder eksporterer eller er repræsenteret med forhandlere eller kontorer i Kina. Her kan du se, hvilke:- Blue Ocean Robotics

- Universal Robots

- Cabinplant

- Gibotech

- Mobile Industrial Robots

- Scape Technologies

- Jorgensen Engineering

- On Robot

Kilde: Odense Robotics
Det er samarbejdende robotter som eksempelvis Mobile Industrial Robots, der får konkurrence fra Kina. Foto: Lasse Hansen
Det er samarbejdende robotter som eksempelvis Mobile Industrial Robots, der får konkurrence fra Kina. Foto: Lasse Hansen

Ikke i fare endnu

Selv om Kina satser stort på robotindustrien, kan der godt gå et stykke tid, før de odenseanske robot-virksomheder vil føle presset i Kina. For man skal ikke tage fejl af, at den odenseanske robotklynge kommer med noget, der er ganske unikt.

- Det er ikke noget, man skal være bange for de næste par år, men kineserne skal nok komme langt frem, siger hun og fortsætter:

- Jeg har haft kinesere med på besøg hos Mobile Industrial Robots (MIR) (en samarbejdende og selvkørende robot, red.) i Odense, og de blev meget imponerede over, hvor intelligente robotterne var. Det er unikt, for de samarbejdende robotter fra Odense er ikke robotter, der overtager jobs. De samarbejder med fabriksarbejderen, og det havde de ikke set før.

Selv om de fynske teknologier er unikke, kan det være en udfordring at skulle konkurrere med kinesiske robotproducenter.

- De er protektionistiske, så hvis det er staten, der køber ind, vil de altid favorisere de kinesiske virksomheder, mener Christina Boutrup.

Ekspert: Kina bliver en seriøs robot-konkurrent

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce