Vi kan forvente et stigende elforbrug, blandt andet på grund af de store datacentre. Hvis det skal dækkes af vedvarende energi, skal der skabes en folkelig tilslutning til vindmøller på land.

Energistyrelsen venter vækst i danske datacentre. Det samme gør professor Brian Vad Mathiesen:

-Jeg tror, der kan komme endnu flere datacentre. Dobbelt så mange som i fremskrivningen (Energi­styrelsens basisfremskrivning, red.).

Hvorfor vil der komme flere datacentre?

- Vi er et attraktivt land med stor el-forsynings­sikkerhed, vi har en veluddannet arbejdskraft og en stabil politisk situation. Danmark ligger i et smørhul i Europa i forhold til el- og dataforbindelser. Så jeg tror, vi får dobbelt så mange datacentre, som dem vi kender, indenfor de næste ti år. Det er glædeligt, vi kan tiltrække den slags arbejdspladser og virksomheder. Det afgørende er, at vi ikke glemmer det langsigtede fokus.

Mere vedvarende energi 

Brian Vad Mathiesen er enig i Energistyrelsens vurdering af, at datacentrene vil betyde stigende el-forbrug:

- Vi kan forvente, at elforbruget vil stige på grund af datacentrene. Jeg mener, Energistyrelsens fremskrivning er meget realistisk. Vi er nødt til at lave en struktur, så vi udvider med vedvarende energi. Jo mere energi, vi bruger, jo mere er det påkrævet, at vi producerer vedvarende energi med flere vindmøller og flere solceller.

Energiprofessoren fremhæver især behovet for flere vindmøller på land, de er billigere at sætte op end ­havvindmøller, og de leverer el, som er billigere end el fra kulproduktion.

- Jeg efterlyser meget, at vi får sat gang i landvindmøller ved at engagere lokalbefolkningen og give dem ejerskab til møllerne. Hvis ikke man har øje for at få lokalbefolkningen med, men laver udbudsrunder, som kun store internationale selskaber kan byde på, vil vi se en accelererende modstand mod landvindmøller, vurderer Brian Vad Mathiesen.

Vi skal bruge varmen

Han lægger også vægt på, at det bliver afgørende, at vi forstår at udnytte overskuds­varmen, som opstår i datacentrene, hvor de mange tusinde computere sveder, når de arbejder.

-Det er unikt, at vi i Danmark kan lave fjernvarme. Vi skal sørge for at udnytte overskudsvarmen fra datacentrene til gradvist at slippe af med naturgas til opvarmning af boligerne. Så når vi jubler over datacentre, bør vi også juble over, at det gør det muligt at fjerne mere naturgas fra opvarmningen.

Husk at spare

For det tredje vil Brian Vad Mathiesen minde om, at vi fortsat har fokus på ressourceforbruget:

- Vi skal huske at spare på strømmen. Jeg tror , vi skal bruge mere strøm i fremtiden, men vi skal ikke glemme at have fokus på el-besparende apparater og energisparende adfærd i husholdningerne og industrien.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Energistyrelsen forventer flere datacentre

Energistyrelsen forventer flere datacentre