Ejeren har tjent en formue: Rosengårdcentret regner med stor fremgang i år

Rosengårdcentret har svært ved at holde omsætningen - til gengæld mener ejerne, at det er blevet meget mere værd. Arkivfoto: Michael Bager

Ejeren har tjent en formue: Rosengårdcentret regner med stor fremgang i år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der bliver meget mere gang i butikkerne og udlejningen i Rosengårdcentret i år end i de foregående år. Det vurderer centrets ejere, der kalkulerer med stor fremgang i huslejeindtægterne i 2018.

I disse år er der gode argumenter for at hævde, at Rosengårdcentret har toppet, og at det store butikscenters vækst er forsvundet. Men sådan ser centrets ejere, der netop nu skifter chef, ikke på det.

For nogle år siden var væksten i centret fra år til år kraftig. Huslejeindtægterne steg og steg med flot kraft, og overskuddet fra driften af centret viste stor fremgang. Men siden 2015 har udviklingen i omsætningen - det vil sige i huslejeindtægterne - været nærmest flad - endda med et lille fald fra 2016 til 2017. Det viser regnskabet for 2017 i selskabet Datter Rosetum k/S, der ejer centret.

Datter Rosetum K/S
Hjemsted: Odense

CVR-nummer: 32 34 89 20

Bestyrelse: Volker Kraft, Lasse Winther Thorsen, Allan Mikkelsen, Markus Oskar Schmitt-Habersack

Ejere: ATP (33 pct.), ECE, Tyskland (67 pct.)

Regnskabstal 2017:

Omsætning: 155 millioner kroner (2016: 156)

Bruttoresultat: 122 millioner kroner (2016: 126)

Opskrivning af ejendomsværdi: 257 millioner kroner (2016: 60)

Overskud før skat *): 333 millioner kroner (2016: 140)

Egenkapital: 1,9 milliarder kroner (2016: 1,6)

*) Skatten betales i ejernes selskaber.
Hvis vurderingerne holder stik har de nye ejere af Rosengårdcentret tjent en halv milliard kroner på at eje det i fem år. Arkivfoto: Ole Friis
Hvis vurderingerne holder stik har de nye ejere af Rosengårdcentret tjent en halv milliard kroner på at eje det i fem år. Arkivfoto: Ole Friis

Væksten vender tilbage, lover ejerne

Det store antal tomme butikker i centret har ikke været til at overse. Selv om der er gået fem år siden den meget store Kvickly lukkede i centret, og selv om der er åbnet nye gader med højt ambitionsniveau i stedet, er det ikke lykkedes at fordøje de mange tusinde ekstra kvadratmeter fra varehuset.

I samme periode og af samme grund har man bygget meget om, flyttet gader og butikker og ændret design. Det har naturligt været en udfordring for lejeindtægterne, da en del arealer ikke har kunnet bruges på grund af ombygning.

Men ejerne - den tyske centerkoncern ECE og danske ATP - er sikre på, at den tid er forbi. Først erklærer de sig tilfredse med omsætningen, selv om den er faldet, og selv om den er lavere end forventet i forrige års regnskab.

Derefter meddeler de, at centret igen vil komme i vækst. I 2018 forventer virksomheden en stigning i omsætningen på 15 procent - et niveau som den ellers skal tilbage til 2014 for at erindre. Ifølge det nye regnskab forventer ledelsen en omsætning på 178 millioner kroner i år - en betragtelig fremgang fra 2017's tal på 155 millioner kroner.

I beretningen glæder ledelsen sig blandt andet over, at det er lykkedes at åbne nye butikker, blandt andet fra kæden Normal.

Tjente en halv milliard på fem år

Hvis forventningerne til huslejeindtægterne viser sig at holde stik, vil Rosengårdcentret alt andet lige få et overskud på 83 millioner kroner i 2018. Heri har man ikke indregnet stigninger (eller fald) i centrets værdi, fordi den udvikling er svær at forudse. Men i de seneste mange regnskaber har der altid været en stor gevinst på denne post.

Rosengårdcentrets ejere vurderer simpelt hen hvert år, hvor meget de kan få for centret, hvis de sætter det til salg. Hvis værdien er steget, fører de derefter stigningen ind i regnskabet som en indtægt. Og det har haft en meget synlig betydning i år.

Ifølge vurderingen i regnskabet er værdien af Rosengårdcentret steget meget kraftigt i det seneste år - fra 3,4 til 3,7 milliarder kroner. Det giver en ekstra indtægt på 256 millioner kroner i resultatopgørelsen. Dermed bliver centrets overskud - trods de tomme butikker - på 333 millioner kroner, der er rekord for centret i hvert fald siden 2013, da de nye ejere etablerede den nuværende selskabskonstruktion.

Hvis vurderingen af værdien på 3,4 milliarder kroner holder stik, har de to købere tjent omkring en halv milliard kroner i løbet af de fem år, der er gået, siden de købte centret for 2,9 milliarder kroner. Hertil kommer de årlige overskud fra selve driften.

Ejeren har tjent en formue: Rosengårdcentret regner med stor fremgang i år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce