Der er kommet gode penge i ejendomme og byggeri, men det er også en god forretning for fynboer at producere tobak. Det viser en ny analyse fra Fyens.dk og Fyens Stiftstidende af over- og underskud i de fynske virksomheder.

Det er gode tider for priserne på ejendomme, og det forstår en række fynske virksomheder at udnytte. Det viser en opgørelse over de største overskud pr. ansat på Fyn, som vi har lavet på baggrund af alle regnskaber offentliggjort i 2017.

Øverst på listen ligger ejendomskoncernen Barfoed Group med over ni millioner kroner i overskud for hver af de 79 ansatte. Det er ingen tilfældighed, for Odense-virksomheden er det fynske firma, der har offentliggjort det største overskud overhovedet i 2017.

Allerede på andenpladsen ligger en anden ejendomsvirksomhed, Esplanaden Berlin, og også listens nummer 4, 9 og 13 er involveret i udvikling, opførelse eller udlejning af ejendomme.

Sådan er tallene regnet ud

Analysen er baseret på alle regnskaber, der er offentliggjort gennem Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i 2017.Kun virksomhed med mindst 30 ansatte er med.I en koncern er koncernregnskabets tal brugt, når det foreligger. Tilsvarende er der fortrinsvis brugt tal fra moderselskabet, ikke et datterselskab.Kun selskaber på Fyn er med i analysen. Selskaberne er også med, selv om de er ejet af en virksomhed uden for Fyn. Hvis hovedsædet ligger på Fyn, bruges tallene for hele koncernen.Alle over- og underskud er hentet fra regnskabsposten "resultat før skat".Antallet af ansatte er hentet fra årsregnskabet, hvis det er oplyst. Heri er medarbejdertallet regnet om til fuldtidsansatte i gennemsnit for regnskabsåret. Hvis regnskabet ikke indeholder antallet af ansatte, er tallet hentet fra Skats e-indkomst.Grundtallene er hentet i databasen BiQ. Derefter er de bearbejdet af Fyens Stiftstidende, som har hentet koncerntallene fra regnskaberne. Kilden er altid selskabets eget regnskab.

Tre gange tobak

Fyn er stærk inden for produktion af tobak, og to virksomheder fra denne branche har også fundet vej til den attraktive liste over overskud pr. ansat. Assens-firmaet Scandinavian Tobacco Company på plads nummer 17 er blandt andet kendt for mærket Orlik og Hermann Krügers Eftf. - nummer 20 - kendes for sine skrå af mærket Oliver Twist. Og på plads nr. 25 ligger desuden Harald Halberg-koncernen, der laver Mac Baren-tobak.

FFV Energi & Miljø i Ringe har haft et rigtig godt år, som det kan ses ud af ottendepladsen på årets liste. Men det er langt fra sikkert, at det kommunalt ejede firma kommer ind på listen næste år. De flotte tal skyldes i høj grad salget af koncernens elselskab, der dækkede Faaborg-området, til Energi Fyn.

Det er oftest mindre virksomheder, der scorer højt, når man måler overskuddet pr. ansat. Men listen rummer også nogle af Fyns største - 3C Holding med 787 ansatte i blandt andet L'Easy, Scandinavian Tobacco med 228 medarbejdere og Orkla Confectionery (Kims), der har 181 medarbejdere omregnet til fuld tid.

  • Byline

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidende/Fyens.dk og skriver især artikler om det fynske erhvervsliv. Tidligere har jeg arbejdet på Dagbladet Børsen, Månedsmagasinet Penge og Privatøkonomi, Aalborg Stiftstidende og Dagbladet i Roskilde. Jeg er medlem af bestyrelserne for Odense Journalistforening og for KFUM-Spejderne Gråbrødre Gruppe i Odense. Jeg er født i Fredericia men bor nu i Åløkkekvarteret i Odense i et gammelt hus, som jeg ejer sammen med min kone, der er freelancejournalist og især arbejder for Fagbladet 3F. Vi har to voksne børn.

Mere om emnet

Se alle
5
Største byggeprojekt nogensinde: Barfoed bygger nyt for over en milliard

Største byggeprojekt nogensinde: Barfoed bygger nyt for over en milliard

Barfoed-familien med største overskud på Fyn: - Tilfældigheder kan nogle gange føre til en god forretning

Barfoed-familien med største overskud på Fyn: - Tilfældigheder kan nogle gange føre til en god forretning

Se listen: Her er de største overskud på Fyn

Se listen: Her er de største overskud på Fyn