Efter salget: Nature Energy er klar til at vokse på biogas

Det fynske gasselskab Nature Energy satser massivt på biogas. Men produktionen kræver flere anlæg som dette mellem Særslev og Bogense, for at få stordriftsfordele. Arkivfoto: NGF Nature Energy

Efter salget: Nature Energy er klar til at vokse på biogas

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter næsten 40 år med kommunale ejere har selskabet, der blev stiftet i 1979 som Naturgas Fyn, afleveret sit sidste regnskab i kommunalt regi - med salget skal der fuld fokus på biogas.

Nogle selskaber er lukket, nogle fortsætter, mens andre er solgt fra. Et anderledes regnskabsår er netop afsluttet for Nature Energy, der i midten af marts fik sin nye ejerkreds helt på plads. Her blev selskabet, der siden 1979 har været ejet af otte fynske kommuner, solgt til et konsortium bestående af bl.a. danske Sampension, samt de Londonbaserede investeringsselskaber Pioneer Point Partners og Davidson Kempner. Nature Energy kommer ud af 2017 med en nettoomsætning lige under 1,1 milliarder kroner. Det er en stigning på 22 procent i forhold til året før, hvor omsætningen nåede op på 882 millioner kroner.

Stigningen skyldes hovedsageligt en større omsætning af biogas, og den del vil også vokse i årene fremover. På bundlinjen landede resultatet på 70 millioner kroner før skat mod 60 millioner kroner året før, og det betegner selskabets ledelse som meget tilfredsstillende.

- For os er det et flot punktum for det kommunale ejerskab. Dels i forhold til forretningen på distributionen, dels i forhold til vores markedseffektivitet og vores biogas, sige Ole Hvelplund, der er administrerende direktør i Nature Energy.

Men netop distributionen er en af de poster, der ikke vil bidrage til omsætningen fremover. I december besluttede selskabet at sælge Nature Energy Distribution, der hvert år sender 140 millioner kubikmeter natur- og biogas ud til virksomheder og husholdninger. Den nye ejer bliver det statsejede Energinet.

For os er det et flot punktum for det kommunale ejerskab.
Ole Hvelplund, administrerende direktør Nature Energy
NGF Nature Energy Holding A/S
Hjemsted: OdenseCVR-nummer: 10 12 35 18

Direktion: Ole Hvelplund, Stefan Birkebjerg Andersen

Bestyrelse: Jens Otto Dalhøj (formand), Anker Boye (næstformand), Hans Randstorf Jørgensen, John Erik Kruse, Jan Reimer Christensen, Hans Jacob Luunbjerg Hovgaaard, Christel Nydam Adler Gall, John Arly Hansen, Søren Steen Andersen

Regnskabstal 2017:

Omsætning: 1.077 millioner kroner (2016: 882 mio. kr.)

Resultat af drift (EBITDA): 192 millioner kroner (2016: 185 mio. kr.)

Resultat før skat: 70 millioner kroner (2016: 60 mio. kr.)

Egenkapital: 512 millioner kroner (2016: 472 mio. kr.)
- Biogas skal fungere som vækstgenerator. Den rummer store muligheder, og det kan også komme til at vokse hurtigere end vores markedsforretning, siger Ole Hvelplund, der er administrerende direktør for Nature Energy. Foto: Kim Rune
- Biogas skal fungere som vækstgenerator. Den rummer store muligheder, og det kan også komme til at vokse hurtigere end vores markedsforretning, siger Ole Hvelplund, der er administrerende direktør for Nature Energy. Foto: Kim Rune

Udvikler nye anlæg

Fremover kommer nature Energy til at fokusere benhårdt på produktionen af biogas og udvikling af nye anlæg, og selv om distributionsnettet ikke længere er en del af forretningen regner Ole Hvelplund kun med en beskeden tilbagegang i toplinjen i forhold til 2017.

- Men det er lidt for tidligt at sige noget om - nu skal vi lige have støvet til at lægge sig. I den omsætning vi har her, er der jo gået noget over til staten, mens vi stadig beholder noget her. Men jeg forventer, at omsætningen kommer tæt på en milliard, selv om vi er kommet af med distributionsnettet, siger han.

Nature Energy har øget antallet af privatkunder med 2,4 procent, så selskabet i dag forsyner mere end 60.000 husstande i hele Danmark. Heraf ligger cirka halvdelen på Fyn.

- Selv om vi er i marked med meget konkurrence, så har vi været i stand til at få flere kunder i butikken, og det er også med til at drive fremgangen, siger direktøren, der kom til Nature Energy i 2014.

Trimmet og skåret til

Tilbage i nullerne var virksomheden plaget af store underskud. Dengang var der samtidig nogle efterdønninger af beslutninger om at gå ind på elmarkedet, som kuldsejlede og kostede koncernen penge. Men over de seneste år er store dele af organisationen både trimmet og skåret til.

- Vi har strammet gevaldig op på it- og ikke mindst faktureringssystemer, og så vi har fået meget mere styr på vores indtægter og omkostninger. Men generelt er der kommet meget mere styr på alle parameter i butikken. Sådan var det ikke for 10 år siden, men arbejdet var allerede i gang, da jeg kom til, så jeg kan ikke tage hele æren, siger Ole Hvelplund.

Alligevel var opgaven veldefineret, da han satte sig i direktørstolen for fire år siden.

- Dengang var der to klare mål fra de kommunale ejere. For det første skulle vi have styr på økonomien. Jeg skulle sikre, at vi kunne betale vores gæld, så vi ikke kom i samme situation som for 10 år siden. For det andet skulle jeg skabe vækst, så vi kunne få nogle flere arbejdspladser, siger direktøren, der forventer at omsætningen vil vokse yderligere i år.

- Vi opererer med en vækststrategi og arbejder lige nu på et etablere nye anlæg rundt omkring i Danmark - og det er de nye ejere også interesserede i, så det handler om at fortsætte den vækst, vi har haft på biogasområdet. Målet er lige nu at få fem nye anlæg i gang inden for det næste halvandet år - samtidig begynder vi at kigge på udlandet, for at se, hvor vi kan lave noget tilsvarende.

Efter salget: Nature Energy er klar til at vokse på biogas

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce