Fagforbund er klar til at gå nye veje for at styrke strejkefonde. Det er på høje tid, mener forsker.

Den langstrakte lærerlockout og udsigten til nye, opslidende konflikter på det offentlige arbejdsmarked får nu flere fagforbund til at nytænke og styrke de gamle strejkefonde, skriver Politiken.

Et af landets største forbund for offentligt ansatte, FOA Fag og Arbejde, har besluttet at undersøge mulighederne for at opkræve et egentligt konfliktkontingent hos medlemmerne for første gang i 20 år.

- Vi har diskuteret det mange gange før, men nu er det alvor. Kommunerne og staten forsøger åbenlyst at tømme lærernes strejkekasse. Og spørgsmålet er vel bare, hvem der bliver de næste, siger FOA's formand, Dennis Kristensen, til Politiken.

Han mener, der skal opkræves et strejkekontingent hos medlemmerne, og lufter også muligheden for at dække en mindre del af medlemmernes løntab i tilfælde af fremtidige konflikter.

Tilsvarende meldinger kommer fra Bupl og Dansk Sygeplejeråd.

- Vil vi være stærke nok til at bide skeer med arbejdsgiverne, er vi nødt til at gøre noget, siger formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, til Politiken.

Det er på høje tid, at forbundene får tjekket strejkeberedskabet, fastslår arbejdsmarkedsforsker, professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

- Vil man konflikte, koster det kassen. Og sandheden er, at mange forbund ikke har betragtet det som særlig sandsynligt, at de skulle ud og slås for medlemmerne i lange konflikter, siger han til Politiken.