Efter konkurs med milliontab: Robotmesse genrejses

Robotfolk fra ud- og indland stimlede sammen i Odense til den første Robobusiness Europe-messe, da den blev afholdt i OCC i Odense i juni 2016. Det var intentionen, at den skulle have været tilbage i år - efter et år i Delft i Holland, men før det kunne ske, gik selskabet bag konkurs. Nu kommer der alligevel en messe i Odense i år, lyder det fra firmaet bag det oprindelige messe - Odense-firmaet Blue Ocean Robotics - og Odense Kommune. Arkivfoto: Robert Wengler

Efter konkurs med milliontab: Robotmesse genrejses

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odense får igen en robotmesse i 2018, efter at Odense Kommune og robotfirmaet Blue Ocean Robotics går sammen om at skabe en ny event. Parterne lukker med egne ord sagen om konkursboet med en aftale, hvor kommunen havde 1,2 millioner til gode - dem får de nu i form af en ny robotmesse.

Den største kreditor i konkursboet efter robotmessen Robobusiness Europe i Odense og en af hovedarkitekterne bag den kulsejlede robotevent går nu sammen om at stable en ny messe på benene i Odense.

Odense Kommune tabte 1,2 millioner kroner på Robobusiness Europe, som kun nåede at løbe af stablen i Odense en enkelt gang, før messen blev begæret konkurs i november 2016. Det var robotfirmaet Blue Ocean Robotics fra Odense, der igennem et søsterselskab stod bag messen i samarbejde med det amerikanske firma EH Publishing fra Boston, der har udviklet og ejer Robobusiness-eventen, som har fundet sted 13 gange i USA.

Kommunen nåede igennem Odense & Co. at betale 1,2 millioner kroner til selskabet for en robotmesse, som efter planen skulle finde sted i år, før selskabet blev ramt af konkursen.

Nu kommer messen altså alligevel, lyder det fra parterne. De har igennem længere tid arbejdet på at etablere en ny robotmesse og med den nye konstruktion får byen en robotmesse, som Blue Ocean står bag, mens Odense Kommunes bidrag allerede er betalt i form af de 1,2 millioner kroner.

- Blue Ocean sagde oprindeligt, at de ville holde kommunen skadesfri, og det løfte holder de nu, og jeg er meget tilfreds med, at vi får en ny robotmesse i byen, siger chef for transformation og strategi i Odense Kommune, Michael Bruhn Frederiksen, til Fyens Stiftstidende.

Robobusiness til Europa
Robobusiness er en amerikansk opfindelse, som har fundet sted 13 gange forskellige steder i USA - og i år finder sted i Santa Clara i Californien. Det er selskabet EH Publishing fra Boston, som ejer og står bag Robobusiness via robotmagasinet Robotics Business Review.I Billund i 2013 flyttede Robotics Business Review messen og navnet til Europa for først gang, før man altså kom til Odense og planlagde en europæiske udgave i Delft i Holland i april sidste år.

Til messen i 2016 blev der i oktober 2015 stiftet et selskab med navn Robobusiness Europe, som Blue Ocean Robotics og selskabet bag de amerikanske robotmesser ejede 48 procent af hver. Den resterende del af ejerskabet på fire procent lå hos direktør i selskabet, Marianne Andersen.

Efter konkursen er Robobusiness i Boston fortsat til stede i Europe, men altså ikke længere i samarbejde med Blue Ocean Robotics. I år finder messen sted i Rotterdam i Holland.

Ifølge kuratoren bag konkursboet efter Robobusiness Europe i Danmark endnu ikke blevet fuldt ud færdigbehandlet, da ingen af kreditorerne - heller ikke Odense Kommune - har ønsket at betale for yderligere sagsbehandling. Derfor forventer kurator DLA Piper i Aarhus, at konkursbehandlingen bliver lukket ned inden for kort tid.

Sætter punktum

Behovet for en robotmesse i robotbyen Odense med 2600 arbejdspladser i 110 robotfirmaer er dog så stort, at de to parter i konkurssagen nu lukker sagen, som de skriver i en fælles pressemeddelelse, og går sammen for at skabe en ny robotmesse i byen.

- Jeg er meget tilfreds med, at der nu er sat et punktum for Odense Kommunes del af konkursboet, og at vi nu kan arbejde os frem mod etableringen af en robotmesse for 2018. Blue Ocean Robotics har med den her aftale vist stort initiativ om at nå det fælles mål og samtidig kan Odense Kommune holde sig skadesfri i forhold til konkursboet efter RoboBusiness Europe. Vi har hele tiden haft den ambition at sikre, at Odense får en stor robotmesse, der understreger Odenses betydning i den globale robotindustri, og den ambition glæder mig til bliver indfriet, siger Michael Bruhn Frederiksen.

Håber på opbakning

Blue Ocean Robotics etablerede allerede i 2015 selskabet Eurobusiness Europe i samarbejde med Bostonfirmaet og den daværende direktør Marianne Andersen, som ejede en lille del af firmaet.

Ved messen i juni 2016 deltog mere end 1400 robotfolk og firmaer fra hele verden, og planen var at messen skulle vende tilbage til Odense efter et år i Delft i Holland, men firmaet blev altså begæret konkurs mindre end et halvt år efter eventen i Odense. Firmaet bag Robobusiness har fortsat sine aktiviteter i Europa og den næste Robobusiness Europe finder sted i Rotterdam i Holland i september i år.

I Odense er der endnu ikke sat dato på den nye robotevent, men ifølge de to parter er arbejdet sat i gang. De tre stiftere bag Blue Ocean Robotics, Claus Risager, Rune K. Larsen og John Erland Østergaard, udtaler i pressemeddelelsen om den nye robotmesse:

- For Blue Ocean Robotics handler aftalen med Odense Kommune om etableringen om en ny messe derfor om, at kunne bidrage til en værdifuld international robotmesse for Odense. Noget som vi håber, byens robot-aktører vil bakke op om og få stor værdi ud af, og noget som vi gør, fordi vi gerne vil bidrage med vores netværk og indsigt i branchen, siger de tre Co-CEOs hos Blue Ocean Robotics.

Pengene sikret

Selv om Michael Bruhn Frederiksen fra Odense Kommune ikke er i tvivl om, at Odense altså får en robotmesse i 2018 - dog i en ny konstruktion - så har kommunen sikret sig og borgernes penge denne gang, hvis det ikke skulle ske, siger han.

- Så hæfter firmaet og skal betale størstedelen af de 1,2 mio. kroner i cool cash til os. Så hvis de ikke leverer en robotmesse, så skal vi have pengene tilbage, siger han.

Efter konkurs med milliontab: Robotmesse genrejses

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce