Efter endnu et superregnskab: Odense-fabrik vil finde nåle i dine madvarer

Ved hjælp af ultrahurtige kameraer kan Newtecs nuværende anlæg - som dette - frasortere de kartofler, der har udvendige skader eller sygdomme, mens kartoflerne kommer rullende i højt tempo. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Efter endnu et superregnskab: Odense-fabrik vil finde nåle i dine madvarer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Succesvirksomheden Newtec har fået offentlig støtte til højteknologisk udvikling sammen med Niels Bohr Instituttet. Forskningen skal fjerne dårlige

Frygter du engang imellem, at den frugt eller det stykke chokolade, som du skal til at spise er blevet ødelagt og gjort farligt? I så fald er du ikke alene. I Canada har skjulte nåle i kartofler fra Nordamerikas førende kartoffelområde, Prince Edwards Island, i flere år skabt stor usikkerhed blandt producenter, butikker og forbrugere. Branchen har udlovet en dusør på en halv million canadiske dollar for oplysninger, der fører frem til den skyldige.

Alligevel er de mange tilfælde ikke opklaret, og de har fået branchen til at henvende sig til Odense-firmaet Newtec, der producerer de fleste af de anlæg, der sorterer kartofler. Kunderne vil have udstyr, der ikke bare kan finde pletter på overfladen men som også kan se ind i kartoflen og opdage nåle og andre problemer.

- Det er et meget stort ønske fra vores kunder - ikke mindst i det område. Både vi og de øvrige i projektet har fået rigtig mange henvendelser fra den canadiske branche. Vi har undersøgt det grundigt, men det kan ikke lade sig gøre at lave det produkt, vi ønsker, med den nuværende teknologi, så vi er nødt til at udvikle noget helt nyt fra bunden, siger Bjarke Jørgensen.

Newtec Holding A/S
Hjemsted: Odense MCVR-nummer: 10 68 77 80

Direktion: Anders Blicher Petersen

Bestyrelse: Inge Blicher Petersen (formand), Anders Blicher Petersen (næstformand), Tom Soling

Ejere: Anders og Inge Blicher Petersen.

Regnskabstal 2017/18: (Forrige år i parentes)

Bruttofortjeneste: 113 millioner kroner (105)

Overskud af drift: 51 millioner kroner (43)

Overskud før skat: 49 millioner kroner (56)

Overskud efter skat: 38 millioner kroner (44)

Egenkapital: 813 millioner kroner (779)

Antal ansatte 105 (97)
Sortering, pakning og vejning af kartofler er Newtecs største område, så problemer med nåle i canadiske kartofler er et stort emne for virksomheden. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Sortering, pakning og vejning af kartofler er Newtecs største område, så problemer med nåle i canadiske kartofler er et stort emne for virksomheden. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Stor støtte til forskning

Han er forskningsleder i Odense-virksomheden Newtec Engineering, som er en af verdens førende inden for store sorteringsanlæg, der kan undersøge kvaliteten af grøntsager og frugter - men kun på den synlige overflade.

En stor bevilling på ni millioner kroner fra Innovationsfonden skal gøre det muligt for Newtec samt en række partnere at udvikle en maskine, der ved hjælp af røntgenfotos afslører, om der er problemer indvendigt i en fødevare.

Det samlede budget er på 17 millioner kroner, og pengene går til udvikling af både nye røntgenkilder, nye kameraer og ikke mindst en helt ny form for maskinlæring - det som nogle gange kaldes kunstig intelligens - som skal udvikles på Niels Bohr Instituttet.

Newtecs systemer kan i meget høj fart finde pletter på kartofler og andre grøntsager, men et røntgenbillede er noget helt andet, og her kan den kendte teknologi ikke finde de ømme punkter, så der skal noget helt nyt til.

Nålene i kartoflerne eller i chokoladen er trods alt sjældne fænomener, det er et meget mere udbredt problem, at kartofler i visse lande udvikler et hulrum indvendigt, som nedsætter kvaliteten og brugbarheden. Denne tilstand samt en række andre vil røntgenfotoet også være i stand til at afsløre, og derfor står den højt på ønskelisten hos Newtecs kunder.

- Vores system skal være i stand til at finde alle indvendige problemer. Samtidig skal det blive så billigt, at man kan installere en lille version i et supermarked, så det kan kontrollere sine varer, siger Bjarke Jørgensen, der regner med at kunne sælge den første maskine om fire år.

- Vi har undersøgt markedet, og selv om der er tale om dyr teknologi, ser det ud til, at der er gode muligheder for at sælge det nye udstyr. Vi vil også tilbyde at opgradere eksisterende anlæg, siger forskningslederen.

Newtecs anlæg er ofte meget store og kan håndtere voldsomme mængder frugter eller grøntsager på kort tid. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.
Newtecs anlæg er ofte meget store og kan håndtere voldsomme mængder frugter eller grøntsager på kort tid. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.

Driften er gået bedre end nogensinde

Det er Newtec, der har taget initiativ til forskningsprojektet, hvor Niels Bohr Instituttets viden om maskinlæring er en helt central del. Odense-virksomhedens datterselskab Qtechnology i København skal udvikle kameraer og Magnatek i Aarhus skal udvikle en ny type røntgenkilder.

Virksomheden, der blev grundlagt af Gunnar Petersen, og som nu ejes af hans familie, er i forvejen meget succesrig. Det viser koncernens netop offentliggjorte regnskab, som fortæller om et år med et overskud af driften på 51 millioner kroner - langt det bedste nogensinde. Vigende obligationsrenter har til gengæld taget pynten af finansindtægterne, så resultatet på regnskabets bundlinje er blevet syv millioner kroner dårligere end året før.

Koncernen har øget medarbejdertallet med syv, så der i gennemsnit var 105 ansatte. Egenkapitalen i familiefirmaet er på enorme 813 millioner kroner.

Efter endnu et superregnskab: Odense-fabrik vil finde nåle i dine madvarer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce