Nyt: Skallebølle Slagtehus, som brændte i maj, bliver Fyns mest moderne, når det åbner igen i slutningen af oktober. Ejer glæder sig

En bygningskonstruktør med et hobbylandbrug havde egentligt bestilt slagtning af en flok kreaturer til aflivning og udskæring 27. oktober.

Men da han kørte forbi slagteriet i Skallebølle i slutningen af september, ringede han straks igen og afbestilte, for han troede ikke på, at genopførelsen af det nedbrændte slagteri ville blive klar til at slagte hans kreaturer.

- Det siger alle mennesker. At der går da længe, før vi er færdige. Men det gør der ikke. Vi åbner igen 20. oktober, lyder det fra Egon Karlsen, der ejer og driver Skallebølle Slagtehus, som brændte i maj i år.

Han sidder midt i byggeriet, på en stak flamingoplader og drikker en Slots på dåse sammen med håndværkerne, da avisen besøger ham den sidste eftermiddag i september. De har tag over hovedet, men slagteriets vægge - både de indvendige og udvendige - mangler stadig. Gulvet er også kun delvist støbt. Nogle steder er cementen våd endnu, andre steder ligger armeringsjernet stadig synligt.

Hvis alt var gået efter planen, havde slagteriet allerede været i drift i løbet af september.

- Men da de tog jordprøver inden byggeriet, fandt de en lille forurening på grunden, og det forsinkede os fire-fem uger. Ellers havde vi været færdige nu, siger Egon Karlsen.

Årsag: Defekt gasflaske

Mandag eftermiddag den 11. maj i år brændte Skallebølle Slagtehus. Årsagen var en defekt gasflaske. Forskruningen var brækket af.

- Og så skete der ellers noget. Forsikringsselskabet vurderede, at 85 procent af slagteriet brændte, fortæller Egon Karlsen.

Forsikringsselskabet dækker opbygningen af et nyt slagteri på grunden, ligesom Egon Karlsen bliver kompenseret for drifttab i perioden. Hans syv medarbejdere har han lejet ud til slagteriet i Gelsted, som også har betjent de fleste af hans kunder i perioden.

- Så håber vi, at vi får vores kunder tilbage. Det regner jeg nu med, vi gør. Vi har allerede meget forudbestilt arbejde. Så vi tror på, at kunderne vender tilbage, siger Egon Karlsen.

Bedre flow i nyt slagteri

Det er ikke særlig sjovt at se sin virksomhed brænde ned. Det giver næsten sig selv.

- Det er noget af det mest trælse, der findes, konstaterer Egon Karlsen udramatisk.

Når det er sagt, så kommer der måske alligevel noget godt ud af ulykken.

- Det er jo positivt på den måde, at nu får vi et helt nyt slagteri, hvor vi har mulighed for at bygge det op, så det får et bedre flow, siger Egon Karlsen og gennemgår slagteriets opbygning, mens han peger rundt på felterne i gulvet.

Desuden har han valgt at bygge slagteriet 94 kvadratmeter større, end det var.

- De sidste 94 kvadratmeter betaler jeg selv. Men udvidelsen betyder, at jeg får et ekstra kølerum, en ekstra udskæring og udlevering, fortæller Egon Karlsen.

Bedst til gårdbutikker

Særligt udleveringen er vigtig på Skallebølle Slagtehus, som slet ikke slagter engros.

Langt de fleste kunder er private med mindre besætninger, som skal have slagtet en håndfyld dyr til deres egen og naboens fryser. Derfor indretter Egon Karlsen også udleveringen sådan, at kunden kan stå ved siden af slagteren, når han skærer deres dyr ud.

Og i et rum i midten af slagteriet kommer vakuumpakkeren til at stå. Skallebølle Slagtehus har nemlig specialiseret sig i at slagte for Fyns mange gårdbutikker, og så skal kødet jo pakkes pænt ind med logo og etiketter.

- Det er noget, vi for alvor begyndte på for to år siden. Vi var i forvejen gode til de små, så vi tænkte, at alle gårdbutikkerne skal jo også have deres kød skåret ud et sted, lyder det.

Mange af gårdbutikkerne vægter dyrevelfærd og økologi højt. Og det falder lige ned i Skallebølle Slagtehus' profil. Det er måske derfor, at slagteriet også har kunder som Brødrene Price og Noma i kartoteket.

Men nu skal slagtehuset lige stå klar først. Og det bliver fint, forsikrer slagteren.

- Vi bliver Fyns nyeste og mest moderne slagteri. Og vi bevarer vores profil. Vi bliver ved med at være et slagtehus, der fokuserer på det grønne, på økologien og på dyrevelfærd, lyder det fra Egon Karlsen, inden han skynder sig over til forsikringsmanden, som har stået og ventet, mens han viste avisens udsendte rundt.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle

Skallebølle Slagtehus få uger fra genåbning

3
Friskt kød til efteråret

Friskt kød til efteråret

Utæt slange skyld i voldsom brand

Utæt slange skyld i voldsom brand