De fleste fynske transformerforeninger bliver også overtaget af Energi Fyn.

Onsdag voksede Fyns største elselskab, Energi Fyn, med 15.000 kunder, da det købte Faaborg-selskabet FFV El.

Og allerede om få måneder tager den store energikoncern nogle flere skridt opad i størrelse.

Små foreninger stopper

Flere fynske transformerforeninger er på vej til at slutte sig sammen med Energi Fyn og de øvrige overvejer det.

Transformerforeninger er en slags små lokale elselskaber, som der er otte af på Fyn - se kortet over de fynske elselskaber her ved artiklen (klik på billedet, hvis kortet ikke er fremme).

Hertil kommer Midtfyns Elforsyning, der er væsentlig større end de øvrige.

De fleste af de otte er på vej mod en fusion med Energi Fyn.

Det viser en rundringning, som vi har lavet.

"Ikke noget alternativ"

I Ejby, Rolfsted og Ullerslev har bestyrelserne vedtaget en fusion, der senere skal godkendes på generalforsamlingerne. I Nørre Broby-Vøjstrup er bestyrelsen på vej til at gøre det samme, og i Bårdesø vil formanden anbefale en fusion.

- Vi har ikke noget alternativ. Med de ændringer, der er på vej, bliver det alt for dyrt for os at fortsætte. Vi har ikke en chance for at køre det videre selv, siger Børge Klausen, formand for Ejby Elnet.

"Vores dage er talte"

I Paarup, Hasmark og Brenderup er der ikke afgjort noget endnu.

- Jeg ved ikke, hvad vi beslutter her og nu. Men vores dage er talte, og om to eller fem år er vi her ikke længere. Og det vil da være mærkeligt, hvis vi ikke lægger os sammen med Energi Fyn, siger Svend Erik Nielsen, formand for Paarup Elforsyning.

De otte foreninger har tilsammen 12.000 forbrugere - ikke langt fra de 15.000, som kom ind i Energi Fyn med købet af FFV i Faaborg.

Holder sig udenfor

Midtfyns Elforsyning i Ringe med 6400 forbrugere holder sig udenfor fusionsbølgen.

- Vi er slet ikke i forhandlinger eller overvejelser. Som det ser ud nu, kan vi godt fortsætte på egen hånd. Vi klarer det fint, siger formand Poul Erik Jensen.

Til april træder nogle nye regler i kraft for elselskaberne. De betyder omfattende ændringer i administration og system, som bliver tunge og dyre for især små elselskaber.

Samtidig kræver myndighederne løbende, at selskaberne skal opkræve mindre og mindre beløb til at holde elnettet ved lige. Det rammer også de små selskaber hårdest.

  • Byline

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidende/Fyens.dk og skriver især artikler om det fynske erhvervsliv. Tidligere har jeg arbejdet på Dagbladet Børsen, Månedsmagasinet Penge og Privatøkonomi, Aalborg Stiftstidende og Dagbladet i Roskilde. Jeg er medlem af bestyrelserne for Odense Journalistforening og for KFUM-Spejderne Gråbrødre Gruppe i Odense. Jeg er født i Fredericia men bor nu i Åløkkekvarteret i Odense i et gammelt hus, som jeg ejer sammen med min kone, der er freelancejournalist og især arbejder for Fagbladet 3F. Vi har to voksne børn.

Mere om emnet

Se alle
14
Jackpot: El-salg giver Faaborg-Midtfyn 200 millioner kroner

Jackpot: El-salg giver Faaborg-Midtfyn 200 millioner kroner

1
Vokser igen: Energi Fyn vinder 15.000 nye kunder

Vokser igen: Energi Fyn vinder 15.000 nye kunder

Se video: Pressemøde om fynsk el-salg

Se video: Pressemøde om fynsk el-salg