EU vil styrke overvågning af Middelhavet


EU vil styrke overvågning af Middelhavet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU's grænseagentur Frontex skal efter Lampedusa-tragedien til at holde øje med kysten fra Spanien til Cypern.

EU's indenrigskommissær, Cecilia Malmström, går efter tirsdagens ministermøde i Luxembourg i gang med at undersøge, hvad grænseagenturet Frontex skal bruge for at kunne overvåge hele EU's grænseområde langs Middelhavet.

Det sker efter sidste uges flygtningekatastrofe ud for den italienske ø Lampedusa, hvor mindst 231 mistede livet på vej mod Europas kyst.

- Vi har haft en meget lang og vigtig debat efter den forfærdelige katastrofe, der kostede så mange mennesker livet.

- Jeg har foreslået, at vi skal etablere en Frontex eftersøgnings- og redningsaktion, der kan dække hele Middelhavet fra Spanien til Cypern for at forhindre fremtidige katastrofer og redde flere liv, siger Malmström efter mødet.

Kommissær Malmström siger, at hun ikke har fået et decideret mandat eller løfter om penge fra medlemslandene.

Men at hun nu har plantet idéen hos ministrene, og alle de, der udtalte sig, sagde, at Frontex skal gøre mere og kan bruges bedre for at håndtere problemer langs EU's sydlige grænse.

Den svenske EU-kommissær vil nu tale med Frontex om, hvad de har brug for at penge og udstyr. Og så vil hun komme med et konkret forslag.

Malmström vil tirsdag ikke komme med en mere præcis tidsplan for, hvornår styrkelsen af Frontex kan være på plads.

Frontex' generaldirektør, Ilkka Laitinen, siger til finsk radio YLE, at han på mødet i Luxembourg hørte generel opbakning fra EU's medlemslande til planen om en styrket indsats.

Men Laitinen gør også opmærksom på, at der er brug for flere ressourcer.

- Ressourcerne kommer fra medlemslandene.

- Frontex har ingen egne fartøjer eller fly. Så det her beror på medlemslandenes vilje til at sende ressourcer til en operation ledet af Frontex. Hvis medlemslandene går ind i operationen, så må omkostningerne dækkes, siger Laitinen.

Den danske justitsminister, Morten Bødskov (S), vil tirsdag ikke forholde sig til, om Danmark vil stille med noget.

- Det må vi se på, når den tid kommer. Vi har fra dansk side sagt, at vi synes, vi skal prioritere det sydlige middelhavsområde og indsatsen her. Og så må vi tage stilling, når det kommer dertil, siger Bødskov.

EU vil styrke overvågning af Middelhavet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce