EU-parlamentarikere raser over Cypern-redning


EU-parlamentarikere raser over Cypern-redning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU's økonomikommissær erkender fejl i håndtering af Cyperns redningsplan. "En katastrofe", siger EU-politikere

EU's økonomikommissær, Olli Rehn, får onsdag under en debat i Europaparlamentet i Strasbourg tørt på for EU-systemets håndtering af Cyperns økonomiske problemer det sidste halvandet år.

Lederne af parlamentets tre største politiske grupper - de konservative EPP, socialdemokraterne S&D samt de liberale Alde - betegner alle forløbet som "en katastrofe".

Over hele det politiske spektrum hæfter europaparlamentarikerne sig især ved, at eurogruppen på et søndagsmøde 24. marts i år enedes om en redningsplan, der ville konfiskere penge fra alle kontohavere i cypriotiske banker.

Det går imod EU's eksisterende indskydergaranti, der siden 2010 har sikret bankkunder med indeståender op til 100.000 euro. Bruddet med det løfte førte til protester i Cypern, hvor parlamentet nægtede at godkende aftalen. Få dage senere blev den lavet om.

Den konservative ordfører i debatten, franske Jean-Paul Gauzès, beskriver den oprindelige løsning som "en slags landevejsrøveri".

Adskillige talere mener, at det har gjort måske uoprettelig skade.

- Det tog en dag at smadre tilliden. Men det vil tage meget længere tid at genopbygge den, siger den portugisiske socialdemokrat Elisa Ferreira.

Økonomikommissær Olli Rehn medgiver, at der er begået fejl. Men han siger også, at situationen har været så svær, at det har været svært at undgå.

Rehn henviser blandt andet til, at kommissionen allerede i november 2011 advarede Cyperns daværende regering om, at den fik brug for hjælp, hvis ikke den rettede økonomien op.

Der gik mere end et halvt år, før cyprioterne søgte om hjælp - og endnu længere tid før betingelserne blev forhandlet på plads.

- Vi var nødt til at finde unikke løsninger på en unik situation, siger Rehn.

EU-parlamentarikere raser over Cypern-redning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce