EU og Canada er enige om frihandelsaftale


EU og Canada er enige om frihandelsaftale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Canada og EU er fredag nået til enighed om en frihandelsaftale, der skal lette handlen mellem de to parter.

EU og Canada er fredag nået til politisk enighed om en frihandelsaftale.

Aftalen om at lette handlen mellem EU og Canada ventes ifølge EU-Kommissionen at øge EU's bruttonationalprodukt med op imod 90 milliarder kroner årligt og betyde, at der bliver handlet for yderligere 194 milliarder om året.

Europa- og handelsminister Nick Hækkerup (S) henviser til beregninger fra Dansk Industri, som siger, at Danmark kan se frem til en ekstra årlig eksport af varer for en milliard og af tjenesteydelser for 400 millioner kroner.

Hækkerup forventer, at aftalen blandt andet vil gavne den danske medicinalindustri og de 20.000 ansatte der. Men han understreger, at frihandelsaftaler gavner hele samfundet.

- Det øger vores eksport af varer og tjenesteydelser. Og dermed også mulighederne for at producere mere og dermed skabe flere job, mere velstand og mere velfærd i Danmark, siger Hækkerup til Ritzau.

Kommissionsformand José Manuel Barroso smilede på hele EU's vegne, da han fredag i Bruxelles satte sin underskrift på aftalen.

- Det sender et positivt signal rundt i verden og til de millioner af mennesker i Europa, der leder efter vækst, siger Barroso.

Ifølge den canadiske premierminister, Stephen Harper, står alle til at vinde på aftalen.

- Dette er en kæmpe aftale. Det er en historisk sejr for Canada - og den største aftale, vi nogensinde har indgået. Den vil hjælpe med at skabe gode, velbetalte job, siger Harper.

I aftalen fjernes 99 procent af de toldbarrierer, som hidtil har været i kraft mellem Canada og de 28 EU-lande.

EU-Kommissionens formand siger, at aftalen bliver grundlaget for, at EU kan få et stærkt fodfæste på det nordamerikanske marked, og at den vil være "en katalysator for vækst og jobskabelse" i Europa.

EU er også for nylig gået i gang med at forhandle med USA om det, der står til at blive verdens største frihandelsaftale. Barroso lægger ikke skjul på, at han håber at kunne bygge på succesen med den canadiske aftale i de videre forhandlinger med USA.

- Forhandlingen med USA er en meget, meget vigtig forhandling. Vi venter, at denne aftale med Canada kan sætte nogle standarder - herunder for aftalen med USA. Men det skal diskuteres med vores forhandlingspartnere også, siger Barroso.

Aftalen mellem EU og Canada er en politisk aftale, der endnu mangler at blive pudset af teknisk og juridisk, ligesom den skal godkendes både i EU-Parlamentet, i EU's medlemslande og i de canadiske provinser.

Ifølge Barroso ventes aftalen at være helt på plads i 2015.

EU og Canada er enige om frihandelsaftale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce