EU-ministre bakser med regler for udstationering


EU-ministre bakser med regler for udstationering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der skal være bedre kontrol med udstationerede arbejdere i EU. Men EU-landene er uenige om kontrolreglerne.

Der er langt til enighed mellem beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) og hendes EU-kolleger, der tirsdag i Luxembourg forsøger at finde ud af, hvilke regler der skal gælde for EU-borgere, der er udstationeret til arbejde i et andet EU-land.

Striden står især om rammerne for, hvordan et land kan tillade sig at kontrollere, at tilrejsende arbejdere overholder alle gældende regler til løn og arbejdsforhold.

Det skal blandt andet ske for at undgå social dumping og for at bekæmpe de såkaldte postkassefirmaer, som eksporterer billig arbejdskraft, der ikke overholder nationale regler i det land, hvor arbejdet bliver udført.

Danmark hører til blandt de lande, der løbende vil kunne udvide listen over tilladte kontrolmekanismer for at sikre, at man kan lukke eventuelle nye huller.

- Antallet af udstationerede arbejdere i EU er meget højt. Vi bliver nødt til at sige fra vores møde i dag, at det er uacceptabelt, når virksomheder ikke overholder spillereglerne.

- Der er arbejdstagere, der bliver snydt. Men det er også at snyde de mange virksomheder, der gerne vil overholde reglerne, siger Mette Frederiksen på mødet.

En anden gruppe lande bestående af blandt andre Storbritannien og en stor gruppe østeuropæiske lande anført af Polen vil have, at man på forhånd låser sig fast på, hvad der kan kontrolleres og skriver det op på en liste, som ikke uden videre kan ændres.

Argumenterne fra den gruppe er, at der er behov for klare, konsistente regler, så alle ved, hvad de har at rette sig efter.

En første bordrunde tirsdag formiddag viste, at der stadig er langt mellem landenes holdninger - men også at mange er stemt for at nå et kompromis nu.

Den litauiske social- og arbejdsminister Algimanta Pabedinskiene konstaterer efter første debatrunde, at hvis ikke det lykkes at blive enige tirsdag, når man næppe at lave en aftale med Europaparlamentet, før parlamentarikerne lukker ned for valgkamp.

Ifølge Pabedinskiene går der så nok endnu to år, før man kan lave en aftale.

EU-ministre bakser med regler for udstationering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce