EU lukker sag om statsstøtte til DSB


EU lukker sag om statsstøtte til DSB

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU-Kommissionen lukker sagen mod den danske stat og DSB om ulovlig statsstøtte. Men først efter at Danmark har lovet, at få bedre styr på betalingen fremover.

DSB har ikke modtaget ulovlig statsstøtte fra den danske stat. Det konkluderer EU-Kommissionen efter halvandet års undersøgelse af kontrakterne mellem Transportministeriet og DSB om jernbanedriften i perioden 2000-2014.

- Kommissionen har konstateret, at ved at opkræve udbytte hos DSB har den danske stat reelt set korrigeret DSB's overskudssituation på en sådan måde, at sidstnævnte i praksis ikke har modtaget overkompensation, lyder det i en pressemeddelelse fra kommissionen.

Den danske skal dog opsætte en særlig tilbagebetalingsmekanisme for at sikre, at der ikke sker overkompensation i fremtiden.

Det tolker brancheforeningen Dansk Kollektiv Trafik (DKT), der blandt andet repræsenterer DSB's konkurrent Arriva, som en klar indrømmelse.

- Med kommissionens afgørelse har vi fået det, vi kom efter, nemlig lige vilkår i konkurrencen i fremtiden, siger Johnny Hansen, direktør i DKT.

Han er dog utilfreds med, at kommissionen accepterer, at staten har korrigeret for overbetalingen. DKT overvejer yderligere skridt på det område.

EU-undersøgelsen blev sat i gang i 2008 efter klager fra DKT om, at DSB fik milliarder af kroner i overbetaling fra staten.

EU-Kommissionen kræver også, at DSB skal videresende eventuelle erstatningsbeløb for forsinkelserne af de berygtede IC4-tog til staten.

Tilbage i november 2005 fik DSB udbetalt en bod på 250 millioner kroner for IC4-togene, og sidste år betalte den italienske producent Ansaldobreda en kompensation på 2,25 milliarder kroner.

DSB forventer dog ikke økonomiske konsekvenser af det. Boden fra 2005 er allerede afregnet med staten, og sidste års kompensation skal ikke betales videre, vurderer advokat og underdirektør i DSB, Peder Nedergaard Nielsen.

- Der er en forståelse mellem os og ministeriet omkring, hvordan forligsbetalingen fra Ansaldobreda skal håndteres. Så vi mener, at den sag er afsluttet, siger han.

EU lukker sag om statsstøtte til DSB

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce