EU-lande overvejer bedre garanti for demokratiet


EU-lande overvejer bedre garanti for demokratiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Europaminister Wammen og hans EU-kolleger tager hul på diskussion om at sikre alle EU-borgeres rettigheder.

Danmark, Holland, Tyskland og Finland får mandag en god modtagelse hos et flertal af EU-landene for deres initiativ til at give EU bedre redskaber mod EU-lande, der som i den aktuelle situation i Ungarn udfordrer borgernes demokratiske rettigheder.

Tysklands udenrigsminister, Guido Westerwelle, har på et møde blandt europaministrene i Luxembourg præsenteret de fire landes initiativ, som de i begyndelsen af marts beskrev i et brev til kommissionsformand José Manuel Barroso.

Ritzau erfarer, at et stort flertal af ministrene byder initiativet velkommen og har udtalt sig til støtte for princippet.

Men at flere også bemærker, at det er et komplekst problem, og at det kan være problematisk at indføre nye straffeforanstaltninger. Både fordi det kan være svært at administrere, og fordi man risikerer at træde ind over landenes nationale suverænitet

Europaminister Nicolai Wammen (S) er forud for mødet omhyggelig med at understrege, at forslaget om at give EU et nyt instrument ikke er specielt rettet mod Ungarn.

- Grundlæggende rettigheder skal respekteres over alt i EU. Og selvfølgelig også i Ungarn. Vi vil fra dansk side gerne være med til at sikre, at EU-borgerne i alle 27 lande selvfølgelig får beskyttet deres grundlæggende rettigheder.

- De værktøjer, der er i dag, er enten en hævet pegefinger i den ene ende, eller det man populært kalder atombomben i den anden - at man kan fratage et land dets stemmeret.

- Vi tror, der er brug for, at man får nogle mere effektive og fleksible redskaber, så man mere hurtigt og effektivt kan gå ind og hjælpe borgere i de lande, hvor der kunne være et problem i forhold til at respektere grundlæggende rettigheder, siger Wammen.

De fire lande nævner i deres brev til Barroso blandt andet muligheden for, at man kunne fratage et land EU-støtte, hvis ikke det overholder de fælleseuropæiske værdier.

I dag giver EU-traktaten kun mulighed for at fratage landet stemmeretten i EU. Den mulighed blev indført, da EU-landene i 2000 havde set sig ude af stand til at reagere, da Jörg Haiders højreekstreme Frihedspartiet blev taget med i regeringen i Østrig.

EU-lande overvejer bedre garanti for demokratiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce