EU-lande godkender nødlån til Portugal


EU-lande godkender nødlån til Portugal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Milliardlån til Portugal er endeligt godkendt på EU-møde. Ingen beslutning i sigte om ny græsk hjælpepakke.

EU's finansministre har godkendt en hjælpepakke til Portugal på 78 milliarder euro - svarende til 582 milliarder kroner.

De mange milliarder skal lånes ud til Portugal over de kommende tre år. Pengene skal komme med lige store bidrag fra EU's lånepulje, eurolandenes særlige krisemekanisme og fra Den Internationale Valutafond (IMF).

Danmark bidrager til lånepakken med garantier på samlet set 5,8 milliarder kroner gennem de danske bidrag til EU og IMF.

- Udstedelsen af et lån til Portugal er berettiget for at sikre finansiel stabilitet i euroområdet og EU som helhed, lyder det i en skriftlig erklæring fra finansministrene.

For at få økonomisk hjælp har Portugal måtte acceptere en plan for massive offentlige besparelser, som skal bringe statsunderskuddet, der sidste år var på 9,1 procent af BNP, ned under EU's grænse på tre procent af BNP i 2013.

Desuden skal Portugal gennemføre reformer på blandt andet arbejdsmarkedet, ligesom en del af lånet skal bruges til at rekapitalisere landets banker.

Eurolandenes finansministre diskuterer også muligheden for at sende et nyt milliardlån på op mod 60 milliarder euro til Grækenland.

Grækenland fik for et år siden bevilget et nødlån på 110 milliarder euro, men det har ikke været nok til at få landets økonomi tilbage på ret køl.

Selvom der er bred enighed om, at det bliver nødvendigt med nye lån eller en udskydelse af tilbagebetalingen af de gamle lån til Grækenland, så var der ikke lagt op til nogen beslutning på mandagens møde.

Foreløbigt venter man på, at EU, IMF og Den Europæiske Centralbank senere på ugen færdiggør en analyse om omfanget af de økonomiske problemer i Grækenland.

IMF var på mødet i Bruxelles repræsenteret af vicedirektør Nemat Shafik, da IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn mandag blev varetægtsfængslet i New York - anklaget for sexovergreb mod en stuepige.

EU-lande godkender nødlån til Portugal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce