EU-kommissær: EU-lande kan selv bekæmpe velfærdsmisbrug


EU-kommissær: EU-lande kan selv bekæmpe velfærdsmisbrug

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU's justitskommissær anerkender begrænset misbrug af velfærdsydelser - men EU-landene skal selv bekæmpe dem.

Det er ifølge EU's justitskommissær, Viviane Reding, i høj grad op til EU-landene selv at komme efter de EU-borgere, der misbruger retten til fri bevægelighed og hæver velfærdsydelser, de egentlig ikke har ret til.

På et møde blandt EU-landenes justits- og indenrigsministre tirsdag i Luxembourg medgiver Reding, at der er problemer.

I en powerpointpræsentation til justitsminister Morten Bødskov (S) og hans EU-kolleger illustrerer kommissæren også, at problemerne er meget begrænsede.

Men hun gør det også klart, at kommissionen ikke umiddelbart ser behov for nye regler, men snarere for at medlemslandene selv bliver bedre til at håndhæve de eksisterende regler.

- EU-borgere har ret til at opholde sig i tre måneder uden at skulle bevise noget.

- Hvis man efter tre måneder ikke arbejder og dermed bidrager til landets systemer, så skal man bevise, at man ikke er en byrde for landets socialsystem. Hvis man er, har medlemsstaten ret til at skubbe en ud, siger Reding.

Justitskommissæren vil dog ikke svare på, om der kan gøre sig særlige forhold gældende i lande som Danmark med et velfærdssystem, der i høj grad er skattebaseret og ikke baseret på forsikringsordninger.

- Der er nationale regler og europæiske regler, siger Reding og gør opmærksom på, at hendes eget land, Luxembourg, har tabt en sag ved EU-Domstolen om børn af grænsearbejderes ret til at få studiestøtte.

- Det er et kompliceret problem, der har at gøre med forbindelsen mellem de ydelser, domstolen vurderer, og sociale ydelser. Det er forskelligt i alle medlemslande alt efter den nationale og den europæiske lovgivning.

-Jeg vil nødig diskutere de forhold, for de fleste af de sager kommer for domstolen, netop fordi de er så komplicerede, siger Reding.

Kommissæren har på tirsdagens møde fremlagt en fempunkts handlingsplan for, hvad kommissionen vil gøre for at støtte medlemslandene.

Det er meningen, at Reding på et møde blandt ministrene til december vil fremlægge en mere omfattende rapport baseret på detaljerede indberetninger fra de EU-lande, der mener at have problemer.

EU-kommissær: EU-lande kan selv bekæmpe velfærdsmisbrug

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce