EU fik mindre end man regnede med i WTO-aftale


EU fik mindre end man regnede med i WTO-aftale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU fik ikke så meget med hjem, som de regnede med i den aftale, som Verdenshandelsorganisationens (WTO) blev enige om natten til søndag. Aftalen er til gengæld en sejr for verdens fattigste lande. Det mener Christian Friis Bach, der er lektor i international økonomi og tidligere formand for Mellemfolkelig Samvirke.

- EU prøvede at få en række nye emner på banen, men de har nok fået mindre med hjem, end de regnede med. EU havde i forvejen den mest skadelige landbrugspolitik, så det lå i kortene, at eksportstøtten til landbruget skulle afvikles, men det overrasker mig, at man ikke fik mere igen. Det lykkedes kun at få indført et punkt om hurtigere toldbehandling, siger Christian Friis Bach.

På WTO's møde i Genève blev der vedtaget rammer og retningslinjer for de videre forhandlinger under den såkaldte Doha-runde. Det mest centrale stridspunkt i forhandlingerne har været den omstridte eksportstøtte til landbruget, som specielt EU og USA er blevet kritiseret for. Søndagens aftale er første skridt mod en afvikling af ordningerne, og det kan blive et problem for EU.

- Man har formået at fastholde, at eksportstøtten til landbruget skal afvikles. Det er helt klart det største resultat. Men det kan blive et problem for EU, der mister en sikkerhedsventil i forhold til landbrugssektoren. I fremtiden kan man ikke længere støtte landmændenes produktion direkte, så i stedet bliver man nødt til at give dem social- og miljøstøtte, så de ikke går fallit, siger Christian Friis Bach.

Han tror dog ikke, at WTO-aftalen er starten på en total afvikling af støtten til landbruget.

- Aftalen er starten på at få afviklet hele den skadelige del af landbrugsstøtten, der går ud over de fattigste landes bønder. Det vil ske meget hurtigt. Men jeg tror aldrig, at landbrugsstøtten forsvinder helt. Man vil altid være nødt til at give bønderne tilskud til at passe deres rolle som natur- og kulturforvaltere, siger Christian Friis Bach.

En køreplan

Han vurderer, at Doha-runden kan være afsluttet om halvlandet år, hvis alt går godt.

- Nu er man blevet enige om en meget detaljeret køreplan, men de endelige forhandlinger vil nok først starte næste forår, når blandt andet præsidentvalget i USA er overstået. Det vil nok tage et års tid at blive enige, så jeg tror, at man har en endelig aftale i foråret 2006. Og det er faktisk ret hurtigt i betragtning af aftalens omfang, siger Christian Friis Bach.

Det vil sandsynligvis tage 10 til 15 år for de enkelte lande at implementere den endelige aftale, hvis det lykkes at forhandle den på plads.

EU fik mindre end man regnede med i WTO-aftale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce