EU-dom: Virksomheder skal lette kronisk syges arbejde


EU-dom: Virksomheder skal lette kronisk syges arbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det bliver sværere at fyre kronisk syge medarbejdere, og virksomheder har pligt til at lette arbejdet for dem.

Hvis du er kronisk syg, skal din arbejdsplads komme dig i møde ved eksempelvis at tilbyde nedsættelse af arbejdstid eller hæve-/sænkebord for at lette dit arbejde.

Det har EU-Domstolen afgjort torsdag i sagen om Jette Ring og Lone Skouboe Werge, der begge mener, at de er blevet uretmæssigt fyret.

Sagen får stor betydning på danske arbejdspladser og for tusindvis af langtidssyge danskere. Med afgørelsen forventes det nemlig, at det bliver generelt sværere at fyre medarbejdere i forbindelse med kronisk sygdom.

Afgørelsen siddestiller handicap og kronisk sygdom og betyder, at de særlige rettigheder for handicappede på arbejdsmarkedet fremover også gælder for mennesker med kronisk sygdom.

Dermed indgår fravær på grund af kronisk sygdom ikke i funktionærlovens 120-dages-regel. Den siger, at man kan opsiges med en måneds varsel, når man inden for 12 måneder har været sygemeldt i alt 120 dage og fået løn.

Det er fagforeningen HK, der har kørt den sammenlagte sag med de to kvinder. Den blev af Sø- og Handelsretten vurderet som principiel og derfor sendt videre til EU-domstolen.

Med EU-Domstolens afgørelse bliver den enkelte sag dog sendt tilbage til den nationale domstol i Danmark, der skal træffe den endelige afgørelse.

I 2005 blev Jette Ring fyret for at have været fraværende på arbejdet i over 120 dage på grund af leddegigt. Dengang tilbød hendes arbejdsplads, Dansk Almennyttigt Boligselskab, hende ikke hæve-/sænkebord, og hun blev heller ikke tilbudt deltidsarbejde.

Sagen er slået sammen med sagen om Lone Skouboe Werge, der i 2003 var involveret i et trafikuheld, hvor hun fik piskesmæld, der førte til, at hun blev sygemeldt på fuld tid på grund af smerter.

I 2005 blev hun fyret fra firmaet Pro Display med henvisning til 120-dages-reglen.

Direktør i Gigtforeningen Lene Witte glæder sig over, at de særlige rettigheder nu også gælder for kronisk syge.

- I fremtiden skal vi alle bidrage med flere år på arbejdsmarkedet. Derfor skal vi have et langt mere rummeligt arbejdsmarked end i dag. Og det er nødvendigt, at arbejdsgiverne viser større hensyn, siger hun.

EU-dom: Virksomheder skal lette kronisk syges arbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce