EU-Parlamentet uddeler øretæver til borgerinitiativ


EU-Parlamentet uddeler øretæver til borgerinitiativ

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er alt for besværligt for borgere i EU at få lavet deres egen lov gennem EU's et år gamle borgerinitiativ.

Borgere i EU har mulighed for at lave deres egen lov, hvis de får én million underskrifter fra syv forskellige lande. Men den procedure er for omstændelig, lyder det næsten samstemmende under en debat blandt EU-Parlamentets medlemmer.

I løbet af borgerinitiativets første leveår har kommissionen modtaget 25 anmodninger, hvoraf 14 er godkendt og undervejs, mens kun én har de fornødne underskrifter - dog ikke tilstrækkeligt fra de forskellige lande.

Derfor er det tid til at kigge projektet efter i sømmene og udbrede budskabet, siger parlamentarikerne under debatten i Strasbourg.

- Mange borgere kender ikke initiativet. Kun én ud af 14 har indsamlet nok underskrifter. Det sidste år har vist, at proceduren er meget omstændelig, og at der er brug for forbedringer, siger det slovenske parlamentsmedlem Mojca Kleva Kekus.

De fremsatte initiativer indeholder et forbud mod privatisering af vandforsyning, en farthastighed i hele EU på 30 km/t i byerne, minimumindkomst og forbud mod dyreforsøg.

Fremsættelsen af et lovforslag sker gennem kommissionen, og også her er man opmærksom på, at initiativet trænger til at blive opdateret, efter at det blev indført i april 2012.

- Det har nogle problemer fra fødslen, og nogle af dem skal gennemgås og ændres, siger EU's kommissær for indre anliggender, Cecilia Malmström.

Derfor har kommissionen også lagt pres på nogle medlemslande for at tilskynde det europæiske borgerinitiativ, som, flere parlamentsmedlemmer mener, kan være med til at stille EU i et mere positivt lys, særligt oven på de økonomiske redningspakker.

- Borgerinitiativet er et vigtigt element til at understøtte EU, og det giver borgerne et initiativ til at deltage i den demokratiske proces. På nogle konkrete initiativer er vi i kontakt med medlemslandene for at udsætte deadline, siger hun.

EU-Parlamentet uddeler øretæver til borgerinitiativ

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce