EU-Parlamentet siger nej til Connies CO2-redningsplan

Connie Hedegaard-- tabte til EU-parlamentet.
Foto: Thierry Charlier/AP/POLFOTO

EU-Parlamentet siger nej til Connies CO2-redningsplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forslaget om at trække 900 millioner CO2-kvoter ud af handlen blev tirsdag forkastet af EU-Parlamentet.

EU-Parlamentet vender tomlen nedad til klimakommissær Connie Hedegaards forslag om at trække 900 millioner CO2-kvoter ud af markedet. Det er resultatet af tirsdagens afstemning i parlamentet.

Det er et stort nederlag for EU's kvotesystem og danske Connie Hedegaard, der så sent som mandag aften bad parlamentet om at stemme ja.

Parlamentets medlemmer valgte dog at stemme forslaget ned med 334 stemmer imod, 315 stemmer for og 63 stemmer hverken for eller imod.

Dermed går forslaget tilbage til behandling i de parlamentsudvalg, der har bearbejdet det. Udvalgene afventer dog kommissionens beslutning om, hvad der skal ske med forslaget.

Med tirsdagens nej ser det derfor ud til, at planen for at forhøje prisen for at udlede et ton CO2 er mislykket.

Kvotesystemet gør det muligt for virksomheder at forurene, hvis de køber CO2-kvoter. På grund af den økonomiske krise er efterspørgslen lav, hvilket betyder, at gennemsnitsprisen for at udlede et ton CO2 i dag koster knap fire euro.

Da systemet blev etableret, var forventningen en pris på 30 euro.

Derfor var kommissionens forslag at trække 900 millioner CO2-kvoter ud af handlen og indsætte dem igen, når markedskræfterne har drevet priserne i vejret, men den plan valgte parlamentarikerne at sige nej til.

Der bliver årligt auktioneret to milliarder nye forureningskvoter. Frem mod 2020 er det tal dalende.

11 ud af 13 danske parlamentarikere har over for Ritzau tilkendegivet, at de har stemt ja i tirsdagens afstemning. Morten Messerschmidt (DF) stemte blankt, og løsgænger Anna Rosbach havde kort før afstemningen endnu ikke besluttet sig.

Flere af de danske parlamentarikere gav før afstemningerne forslaget en hård medfart, men frygten for et sammenbrud af kvotesystemet og en udvanding af priserne fik flere til at stemme ja.

EU-Parlamentet siger nej til Connies CO2-redningsplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce