Dyrk detaljerne ved forældrekøb


Dyrk detaljerne ved forældrekøb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HUSLY: Pæne rentefradrag, billig husleje til børnene og skattefri gevinst ved salg. Forældrekøb af lejligheder eksploderer lige nu, men fortjenesten kan nemt smuldre mellem fingrene på grund af oversete detaljer
Et iglotelt på plænen foran universitet. Eller en slatten sofa hos obskure bekendte.

Det klinger ikke godt i ørerne på forældre til kommende studerende. Derfor vælger stadig flere forældre selv at købe en lejlighed til børnene, da det nærmest er en umulighed at finde lejligheder til SU-venlig leje i landets store studiebyer - København, Århus, Odense og Aalborg.

Men inden man farer ud og låner i huset eller tager et afdragsfrit lån, er det en god idé at planlægge købet grundigt, så fradrag og fortjenester ikke smuldrer på oversete detaljer, forklarer skatterådgiver Jørgen Frausing fra Foreningen Registrerede Revisorer.

For lav husleje

- Der er stadig mange forældre, der ikke ser sig ordentligt for. Det koster altså med det samme ved kasse ét, og der er ingen nåde fra skattemyndighederne. Reglerne er strammet hårdt på grund af de mange, der har forsøgt at snyde sig igennem til fortjenester, når de opdager, at de har overset vigtige detaljer, siger Jørgen Frausing.

Der findes flere klassiske faldgruber ved forældrekøb.

En af de almindelige er, at forældrene glemmer, at de teknisk set er et udlejningsfirma, der med fordel kan benytte sig af virksomhedsordningen.

Det betyder godt nok, at man skal udarbejde regnskab til skattevæsenet - men til gengæld får man en fradragsværdi på helt op til 60 procent. Udgifter til revisor er fradragsberettigede, og fordi vedligeholdelsesudgifterne også kan trækkes fra, kan det betale sig at bruge ressourcer på at holde lejligheden i god stand.

- Samtidig sætter forældre jævnligt huslejen for lavt, fordi deres stakkels børn jo ikke skal betale alt for meget. Men sætter man ikke lejen efter markedsniveauet, skal forældrene betale skat af forskellen, siger Jørgen Frausing.

De fleste ejendomsmæglere i de store studiebyer har på grund af de komplicerede regler udarbejdet særlige pjecer til købelystne forældre.

- Vi oplever, at forældrene som regel har forsøgt at sætte sig fornuftigt ind i tingene, men vi anbefaler, at de tilknytter professionel hjælp, da man nemt kan fare vild i reglerne, fortæller ejendomsmægler Merete Rosenbeck fra EDC i Aalborg. Lige nu er godt 40 procent af hendes salg forældrekøb. Det startede allerede i januar, og Merete Rosenbeck forventer, at det stiger endnu mere her i slutningen af juli, hvor mange unge får endelig besked om, hvilket studium, de er kommet ind på.

Samme forventninger har ejendomsmæglerkæden Home i København, hvor andelen af forældrekøb er rekordhøjt på 50 procent. Hos DanBolig i Odense melder man også om 50 procent forældrekøb.

- Selvfølgelig har forældrene forberedt sig, men det kan jo være svært at tænke helt frem til, når lejligheden skal sælges igen, siger ejendomsmægler Henrik Elbæk fra Danbolig.

Forblændet

Det er netop, når lejligheden skal sælges igen, at risikoen for, at gevinsten smuldrer, er størst.

- Ejendomsmæglerne mangler stadig det vigtigste. Nemlig at forberede forældrene på, hvad der skal ske, når lejligheden skal sælges igen. Forældre lader sig for-blænde af de store værdistigninger og tror, at de bare kan sælge lejligheden skattefrit og putte prisstigningen i lommen. Det er også muligt, men det kræver omtanke, siger skatterådgiver Jørgen Frau-sing.

Ved skattefrit salg kræver loven, at forældrene har benyttet lejligheden som fast bopæl. Mange forsøger at omgå loven med alibi-flytninger, men med mindre man har skudsikre beviser, går den ikke.

- Selv folk med samvittigheden i orden, men uden klokkeklare beviser, er blevet dømt for snyd. Derfor anbefaler jeg altid, at man eksempelvis gemmer alle regninger og sørger for at tage billeder af fester eller andre sammenkomster i lejligheden, siger Jørgen Frausing.

I stedet vælger en del forældre at lade deres børn købe lejligheden. Det kan børnene gøre til 15 procent under ejendomsvurderingen, og på den måde forærer forældrene børnene overskuddet, da de unge principielt kan sælge lejligheden videre med det samme til højeste bud. Alligevel bør man træde forsigtigt.

- Det er en rigtig god idé, at de unge venter et halvt års tid med at sælge for ikke at tiltrække sig alt for meget opmærksomhed og tvivl om formaliteterne, siger Jørgen Frausing.

Traditionelt har forældre købt to-værelseslejligheder, men på grund af afdragsfrie lån og en enorm efterspørgsel på de toværelses køber mange forældre nu tre- eller fire-værelses lejligheder. Alene i København anslås godt 10 procent af de store lejligheder at være forældrekøb - og tendensen er den samme i Århus, Odense og Aalborg.

Læs mere om fælder, fordele og ulemper ved forældrekøb på blandt andet www.boligassistancen.dk og www.home.dk

Dyrk detaljerne ved forældrekøb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce