13-årige Alexander Flemings slot på Tåsinge får større og større problemer med økonomien, viser et nyt regnskab med store, røde tal. Tålmodige lån sikrer, at slottet kan overleve.

Det er dyrt at være godsejer på Tåsinge. Det vil Alexander William Iuel Fleming sande, hvis han læser det seneste regnskab for Valdemars Slot Gods A/S.

Den 13-årige dreng, der er søn af Caroline og Rory Fleming, arvede i begyndelsen af året det enestående slot, da hans morfar lensbaron Niels Iuel-Brockdorff døde. Slottet har været plaget af underskud i en årrække, og et helt nyt regnskab viser, at de røde tal stiger kraftigt.

Valdemars Slot Gods A/S

Hjemsted: TåsingeCVR-nummer: 33 95 45 30

Direktion: Frits Thorarin Thorarinsson

Bestyrelse: Rory David Fleming, Caroline Elisabeth Ada Fleming, Caroline Dominique Bauer, Sebastian Bille Christmas Poulsen

Regnskabstal 2016-17:

Bruttofortjeneste: 1,2 millioner kroner (2015-16: 1,2)

Resultat af primær drift: -3,6 millioner kroner (2015-16: -3,2)

Resultat før skat: -7,0 millioner kroner (2015-16: -5,7)

Årets resultat: -6,9 millioner kroner (2015-16: -4,5)

Egenkapital: -11,2 millioner kroner (2015-16: -5,5)

Antal ansatte: 11 (2015-16: 10)

Regnskabsåret 2016-17 endte med et minus på syv millioner kroner før skat. Det er en forværring på 1,3 millioner kroner i forhold til året før og er det dårligste resultat nogensinde.

Gælden er større end værdierne

Med det store underskud bliver egenkapitalen endnu dårligere. Når alt gøres op skylder godset nu 11,2 millioner kroner mere væk, end det er værd. Slottet og jorden omkring er sammen med andre aktiver bogført til en værdi på 83 millioner kroner, men gælden er meget større - 94,5 millioner kroner.

Den skæve udvikling skyldes dels, at den daglige drift er gået dårligere, og dels at den store gæld koster mere og mere i renter, fremgår det af regnskabet.

Underskuddet kommer ikke bag på ledelsen. "Årets resultat er som forventet af ledelsen et underskud idet ejendommens drift, uagtet fortsatte forbedringer, ikke kan generere et overskud," hedder det i ledelsens beretning.

Dyrt at restaurere bygninger

Ledelsen forklarer også, at underskuddet skyldes store omkostninger til genopretningen af de historiske og fredede bygninger. Derfor er driften helt afhængig af, at der bliver stillet frisk kapital til rådighed hvert år. Det er også sket i 2016-17, hvor gælden er vokset med 6,4 millioner kroner. Den største del af dette beløb kommer fra et stort lån, der nu er på over 40 millioner kroner.

Regnskabet fortæller ikke, hvem der har lånt pengene ud, men det kan være Alexanders far, Rory Fleming, mener en ekspert.

- Mit gæt er, at Rory Fleming holder hånden under Caroline Fleming og slottet. Det er hende, der sidder med børnene, og hun skal have en vis form for betaling for at sikre, at børnene får den standsmæssige opdragelse, som en Fleming skal have. Så han giver hende de bedst mulige vilkår og sørger for, at slottet er vedligeholdt, til sønnen skal overtage det, har Jesper Munk Andersen, der er inspektør på Museum Lolland-Falster og ekspert i godser og herregårde, tidligere sagt til Fyns Amts Avis.

I regnskabet står, at udlåneren af pengene har lovet, at stille den nødvendiget kredit til rådighed i hele det nye regnskabsår.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til regnskabet fra virksomheden.

  • Byline

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidende/Fyens.dk og skriver især artikler om det fynske erhvervsliv. Tidligere har jeg arbejdet på Dagbladet Børsen, Månedsmagasinet Penge og Privatøkonomi, Aalborg Stiftstidende og Dagbladet i Roskilde. Jeg er medlem af bestyrelserne for Odense Journalistforening og for KFUM-Spejderne Gråbrødre Gruppe i Odense. Jeg er født i Fredericia men bor nu i Åløkkekvarteret i Odense i et gammelt hus, som jeg ejer sammen med min kone, der er freelancejournalist og især arbejder for Fagbladet 3F. Vi har to voksne børn.