Dybt fascineret af spillet


Dybt fascineret af spillet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aktiestrateg i Fionia Bank, Lars Jørgen Rasmussen, får et kick ud af at gennemskue markedet.

I 1990 stod Lars Jørgen Rasmussen og manglede et job i Aalborg. Han boede og arbejdede godt nok i København på det tidspunkt, men han havde en kæreste i Nordjylland, som han ikke kunne få til København. Og hvad gør man så?

- Jeg sendte uopfordrede ansøgninger til de 10 største virksomheder i Aalborg-området, og kort tid efter stod jeg faktisk med hele to jobtilbud, fortæller han.

Gåpåmod belønnes, og siden har aktiestrategen fra Fionia Bank ikke skrevet ansøgninger for at få sig et nyt job.

Den korte udgave af resten af historien er i øvrigt, at forholdet til Aalborgpigen kun holdt i tre måneder, men turen til Nordjylland var ikke forgæves. Året efter mødte han en anden Aalborgpige - Dorte - som han giftede sig med, og parret har i dag to børn.

Selv om rødderne er i Egense - altså det rigtige Egense på Sydfyn - og han holder meget af Fyns Land, så er Nordjylland i dag en del af hans identitet. Og han blev fristet over evne, da SparNord i foråret tilbød ham et job som porteføljemanager i hovedsædet i Aalborg. Og da han savnede at have ansvaret for direkte aktieplaceringer, slog han til.

Efter sommerferien - og efter fire år som Fionia Banks aktiestrateg - vender han 1. august tilbage til Aalborg.

- Men jeg har nu mest lyst til at sige på gensyn, for det er ikke uden vemod, jeg tager afsked med Fyn, Fionia Bank og mange dejlige kolleger. Men jeg har det rigtig godt med at få nye udfordringer, og så synes jeg i øvrigt, at man skal skifte job en gang imellem, så der ikke går rutine i det hele, siger han.

roepenge i papirer

Fascinationen ved aktiemarkedet startede allerede da han som helt ung fulgte dramaet omkring lukningen af B&W, hvor aktien på et tidspunkt kunne købes for 10 kroner. Den første aktieinvestering gjorde han, da han købte en aktie i hedengangne Svendborg Bank. Den første større investering var dog, da han i midten af 1970'erne investerede hele 10.000 kroner, der var surt tjent på at hakke roer.

Pengene - og det var mange penge dengang - blev sat i obligationer, som på et par år steg fra kurs 60 til kurs 80.

Så havde Lars Jørgen Rasmussen tjent nogle tusinde kroner uden at få vabler fra hakkejernet, og han havde for alvor fået smag for at investere i værdipapirer.

- Det har altid fascineret mig, at det kan lade sig gøre at tjene penge på denne måde - at man kan tjene på at kunne forudse, hvad der ville ske på et marked, siger han.

Siden forfinede han sine evner til at afkode signalerne fra de til tider meget lunefulde aktiemarkeder. Og dygtigheden har han opnået ved hjælp af en veludviklet nysgerrighed og solid research.

- Jeg er lidt af en nyheds-freak - læser alt muligt - og så elsker jeg at tænke fremad og lede efter nye trends.

Og fascinationen er ikke blevet mindre med årene. Markedet har altid ret.

- Det er jo en fantastisk blanding af nyheder, konkrete facts og så et stort psykologisk spil. Investorer er ligesom lemminger. Når flokken sætter sig i bevægelse, så følger resten efter. Kunsten er at forudse, hvornår flokken sætter sig bevægelse. Så kan der tjenes penge, siger han.

Nyder analysen

Han lægger ikke skjul på, at han nyder at komme ud til møder med topledere fra erhvervslivet og fortolke det, han får at vide.

- Det er lidt ligesom i supermarkedet. Alle varer er pænt pakket ind, men man kan ikke altid se, hvad der gemmer sig under emballagen, siger han.

Og det kræver en del at gennemskue strømlinede professionelle erhvervsfolk.

- Hvordan præsenteres indlægget, er der ugler i mosen, hvordan formulerer han sig, og hvordan passer det sammen med, hvad jeg i øvrigt ved om selskabet? Det er meget spændende at analysere den slags processer, siger Lars Jørgen Rasmussen.

Og det giver ham et stort professionelt kick, når det lykkes at gennemskue, hvad der - i virkeligheden - foregår.

- Jeg er ikke typen, der hoverer, men det er altid en stor tilfredsstillelse for mig at få ret, siger han.

Ydmyghed og forsigtighed er dog væsentlige faktorer, hvis man vil have succes som professionel investor. Det er vigtigt at sprede sine investeringer, og det er vigtigt at erkende, at man ikke altid har ret.

- Man må aldrig være bange for at sælge med tab. Det handler om at koble følelserne fra, og det er jeg god til, siger han.

Dybt fascineret af spillet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce