Drop dansktimerne og kom ud på arbejdspladserne


Drop dansktimerne og kom ud på arbejdspladserne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FORSØG: Arbejdsmarkedsrådets formand vil lægge integrationen om på Fyn

Flygtninge og indvandrere skal direkte ud på virksomhederne i stedet for at sidde på skolebænken og lære dansk - og de skal da slet ikke sidde hjemme og glo ind i en væg.

Det var budskabet fra formanden for Arbejdsmarkedsrådet på Fyn, Lindøværftets personalechef Jesper Rasmussen, da Integrationsforum Fyn i går holdt sit første stormøde i Middelfart. Og måske bliver ideen startskuddet til en ny ordning på Fyn, hvor flygtninge og indvandrere kommer ud på virksomhederne støttet af Mål 3-midler fra EU's sociale fond.

Grebet i luften

Udviklings- og personalechef Jytte Christensen fra Odense Centralbibliotek greb Lindø-chefens idé i luften og foreslog, at de sammen søger penge fra den fem millioner kroner store pulje til en tiltrængt fornyelse af integrationspolitikken.

Forinden havde integrationsminister Bertel Haarder opridset de seneste års skuffende resultater, og Jesper Rasmussen opfordrede de 130 sagsbehandlere fra en række fynske kommuner til at tænke i nye modeller.

Omar og de døvstumme

Han tog udgangspunkt i sin egen arbejdsdag med den somaliske rengøringsassistent Omar, der begyndte dagen med et "go' morgen mester" under rengøringen af chefkontoret - han lærte at tale dansk på et slagteri og andre arbejdspladser og er netop ansat som voksenlærling på Lindø.

Jesper Rasmussen gjorde op med forestillingen, om at flygtninge/indvandrere skal tale dansk for at komme ud i et job.

- Viljen til at stå op om morgenen og lysten til at arbejde er mere end 50 procent af kompetencen. Vi har ansat to døvstumme på Lindø, og hvad tænker de, når de i avisen læser, at man skal kunne tale dansk for at få et job?Men det er ikke noget problem at tage dem og andre, hvis virksomheden har viljen til at være rummelig, lød beskeden fra Jesper Rasmussen.

Det tyrkiske eksempel

Et andet eksempel var, da Lindø-værftet i 1972 manglede arbejdskraft og hentede 200 tyrkiske mænd til Danmark.

Det var umiddelbart inden oliekrisen, der sendte værftet på lavblus og arbejderne retur. Men tyrkerne fungerede fint på Lindø efter en introduktion.

-Jeg kan ikke forstå, hvorfor sprog skulle være et kæmpeproblem. Det handler om vilje.

De ledige flygtninge/indvandrere på Fyn kan ifølge Jesper Rasmussen blive fordelt på virksomhederne, så de får kontakt til arbejdsmarkedet. Det skal ske efter aftale med LO, så de ledige kommer ud i eksempelvis seks uger og får besøg af sagsbehandleren på virksomheden i stedet for på socialforvaltningen.

- De skal ikke sidde og kigge ind i en væg hver dag, de skal ud og få kontakt til arbejdspladserne, fastslog Jesper Rasmussen.

Drop dansktimerne og kom ud på arbejdspladserne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce