Assens-entreprenør Palle Johansen bruger droner i arbejdet - og det giver god mening, for der er penge at hente. Odense er et knudepunkt for droneindustrien, der spår en stor fremtid for droner i byggebranchen.

Entreprenør Palle Johansen bruger flittigt sin drone. Den lille fjernstyrede flyvemaskine har et indbygget kamera, der er ideelt til at danne sig et overblik over byggepladsen eller til at lave en hurtig inspektion af et tag. Og så kan den selvfølgelig bruges til at tage et godt billede - eller video - af byggeriet.

- Det er guld værd at have et luftfoto, man kan give til kunden, eller en video man kan lægge på Facebook, siger Palle Johansen, der blandt andet står bag det nye Unicon-byggeri i Tietgenbyen. Dette har Palle Johansen lavet en dronevideo af, som kan ses i toppen af artiklen.

Faktisk er der rigtig mange ting, man kan bruge en drone til på en byggeplads: Kvalitetssikring, dokumentering af byggeriets forløb, levering af materialer og en masse andet. Selv om Palle Johansen stadig kun er en glad amatør, når det kommer til dronebrug, så er han ikke i tvivl.

- Jeg tror, at droner er kommet for at blive. Det er fremtiden, siger han.

Stort potentiale

Det er man enig i hos Buildcode. Odensevirksomheden har specialiseret sig i drone- og robotteknologi til brug inden for byggebranchen. De bruger blandt andet droner til at lave løbende registreringer og på den måde kontrollere, at alt går planmæssigt på byggepladsen. Ifølge direktør Martin Haurballe Niminski får flere og flere øjnene op for potentialet i droner.

- Droner er gode til at give det forkromede overblik, som ellers kan være svært at få på en byggeplads, og det tror jeg, at branchen er ved at opdage, siger Martin Haurballe Niminski.

I Buildcode er forhåbningen, at man med tiden kan udvikle et fuldautomatisk system, der via droner og robotter overvåger byggeprocessen. Droner er dog stadig et relativt nyt fænomen, så dette mål ligger langt ude i fremtiden.

- Der er en række regler, der begrænser os. For eksempel må droner ikke flyve pilotløs rundt på byggepladser, og de skal holde en sikkerhedsafstand til andre mennesker på 15 meter. Derudover er den nødvendige teknologi slet ikke udviklet endnu, men måske om 10 år, siger Martin Haurballe Niminski.

Mange penge at hente

Hvert år bruges der milliarder af kroner på at rette op på fejl og mangler i dansk byggeri. Det har det rådgivende ingeniørfirma Rambøll beskrevet i en rapport fra 2010. Rapporten understreger, at en dronebaseret kvalitetssikring vil være en god forretning, hvis det kan hjælpe med at opdage fejl og mangler i tide. Dronernes indtog i byggebranchen er simpelthen uundgåelig. Det er i hvert fald holdningen hos UAS Denmark, der fungerer som klynge for den danske droneindustri.

- Da vi startede op i 2014, var der stort set ingen droner i Danmark. Nu er der i omegnen af 700 virksomheder, der bruger droner i arbejdet. Det er et avanceret værktøj, der med tiden vil blive helt normalt, siger Michael Larsen, direktør i UAS Denmark, der har base i HCA Airport i Odense.

Tilbage hos entreprenøren Palle Johansen, der selv bruger en drone på sine byggepladser, er man enig i analysen.

- Droner vil jo blive billigere med tiden, og så tror jeg, at mange flere vil købe én, siger Palle Johansen og tilføjer, at hans egen drone, som han købte for et par år siden, for længst har tjent investeringen på godt 12.000 kroner ind.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Med droner skal spild bekæmpes: Odense-virksomhed vil undgå menneskelige fejl

Med droner skal spild bekæmpes: Odense-virksomhed vil undgå menneskelige fejl