Døren på klem til Vattenfall


Døren på klem til Vattenfall

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ENERGI: Elsams ledelse på charmeoffensiv i Nyborg

Kommer det svenske energiselskab Vattenfall med en strøm penge til Elsams aktionærer, kan fusionen med DONG ryge på gulvet.

Det erkender Elsams administrerende direktør, Peter Høstgaard-Jensen, nu ganske nøgternt.

Han var i går i Nyborg sammen med sin bestyrelsesformand Jens Bahne Jørgensen for at forklare, hvorfor bestyrelsen på det nuværende grundlag støtter fusionsplanerne med DONG.

Nyborg var første stop på Elsam-ledelsens rundrejse til de 21 ejere af energiselskabet, og direktør og formand var omgivet af venner. Nyborg Forsyning og Service, Langelands- og Sydfyns Elforsyning har hele tiden bakket op om bestyrelsens kurs.

I dag skal Peter Høstgaard-Jensen udlægge teksten i "løvens hule" på Årslev Kro i Århus.

Det er her DONG-kritikerne anført af Randers-selskabet ELRO-direktør Henry Lei Jacobsen ventes at dukke op.

Hård beskydning

ELRO-direktøren har skudt hårdt på Elsam-ledelsens forlovelse med DONG, der i flere omgange forsøgte at bemægtige sig kontrollen med selskabet mod flertalsaktionærernes vilje.

- Jeg og mange andre har aldrig kunnet se de store synergier ved at gå sammen med DONG. Min foretrukne løsning kunne have været en aftale, hvor både Vattenfall, DONG og Elsam er med, sagde Henry Lei Jacobsen til Stiftstidende før jul.

Det var også den løsning, som Peter Høstgaard-Jensen havde foretrukket.

- Men det var en del af aftalen med Finansministeriet, at man ikke ville acceptere, hvis Vattenfall var en del af løsningen, siger Peter Høstgaard-Jensen.

Elsam-direktøren lukker også en anden dør på klem, der måske tage brodden af kritikken hos Randers-selskabets direktør.

- Bestyrelsen anbefaler fusionsløsningen med DONG, men vi skal varetage selskabets og aktionærernes interesser, og kommer der et kanontilbud fra Vattenfall, som fuldstændig overtrumfer alt, så må vi nøgternt og sagligt vurdere det. Vi har bare ikke haft det alternativ før nu, siger Peter Høstgaard-Jensen.

Netop Vattenfalls finansielle løfte om at sikre Elsam-aktionærernes bestemmende indflydelse over for DONG's opkøbsraid var med til at bane vejen for det nuværende fusionsresultat.

Ligeværdig forhandling

- Vattenfall sørgede for, at vi fik en ligeværdig forhandling med DONG og et resultat, som vi synes er ganske tilfredsstillende. Vi har sikret os, at Elsam kan fortsætte som et privat selskab med den daglige ledelse og hovedsædet i Elsam-regi. Med fusionen bevarer vi en del af ejerskabet, sikrer os indflydelse på fremtiden og får del i selskabets værditilvækst, siger Peter Høstgaard-Jensen.

Vattenfall, der har indbudt til orienteringsmøde den 14. januar hos ELRO i Randers, vil komme med et endeligt bud på Elsam-aktien senest den 17. januar.

Elsam og DONG har selv værdisat aktien til kurs 1400, mens et foreløbigt bud fra Vattenfall lyder på kurs 1300, dog med visse forbehold - bl.a. Elsams køb af Københavns Energi.

Netop muligheden for at afhænde aktierne før en børsnotering, hvor kursen er usikker, har tilsyneladende vægtet højt hos flere kritiske aktionærer. Flere har nemlig lånt til aktiekøbene i Elsam, da de udnyttede deres forkøbsret.

- Bestyrelsen har lovet aktionærerne, at arbejde hen imod en situation, hvor man fik en markedsvurderet prisen på aktie, og det mener jeg, at vi har levet op til med fusionsløsningen og den efterfølgende børsintroduktion. Så kan aktionærerne selv bestemme, hvornår og hvor meget de vil sælge, men vi har aldrig lovet et øjeblikkeligt salg, siger Peter Høstgaard-Jensen.

Gårsdagens vært, Flemming Kjærulf, der er administrerende direktør hos Nyborg Forsyning og Service, mener, at bestyrelsen har handlet efter det opdrag, den fik givet.

- Man har afsøgt mulighederne for det tilbud,der bedst varetager el-forbrugernes interesser. Jeg forstår godt, at flere aktionærer er fjendtligt stillet over for DONG, men for Nyborg Elnet er det afgørende, at aftalen er indgået med finansministeren. DONG's ånd, indflydelse og kultur er kørt ud på et sidespor, siger Flemming Kjærulf.

Hold sammen!

Han mener, det er vigtigt, at Elsams aktionærer nu holder sammen og bevarer de afgørende 67 procent af aktierne.

- Hvis vi siger nej til fusionen, vil Vattenfalls bud stå alene, og det vil resultere i en klart lavere pris. Men kommer Vattenfall med et kontant og højt bud, skal vi selvfølgelig vurdere, om vi skal realisere vores værdier og kan anbringe dem til større gavn for forbrugerne, siger Flemming Kjærulf.

Døren på klem til Vattenfall

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce