Døren er åben for østarbejdere

Frugtavler John Meier Andersen, fra Ebberup ved Assens, er en af dem, der er glade for den nye aftale. Han har tidligere været fanget i det danske bureaukrati, da han blev anklaget for at have ansat polakker uden arbejdstilladelse igennem et polsk firma. En anklage, han blev frifundet for i retten Odense.
Foto: Hans østergaard

Døren er åben for østarbejdere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udlændinge fra de nye EU-lande behøver ikke længere at søge om opholdstilladelse i Danmark, når bare de er ansat på overenskomst

Polakker, tjekkere og andre østeuropæere, som kommer til Danmark for at finde arbejde til en højere løn end i deres hjemland, behøver ikke længere at søge om opholdstilladelse igennem udlændingestyrelsen, hvis bare de har en overenskomstdækket kontrakt og et skattekort.

Siden den 1. maj har døren til Danmark således stået åben for udlændinge fra 10 østeuropæiske EU-lande, hvis de ønsker at komme til Danmark for at arbejde og " bidrage til vækst og beskæftigelse", som Beskæftigelsesministeriet skriver på www.bm.dk.

Vækker begejstring

De nye regler skal erstatte den såkaldte Østaftale, der blev indgået i forbindelse med EU-udvidelsen i 2004, og de vækker begejstring blandt nogle af de virksomheder, som er mest afhængige af importeret arbejdskraft.

En af dem er John Meier Andersen, som er frugtavler i Ebberup i nærheden af Assens. Han har tidligere været fanget i det danske bureaukrati, da han blev anklaget for at have ansat polakkere uden arbejdstilladelse igennem et polsk firma, indtil han sidste sommer blev frikendt i byretten.

I dag tør han ikke længere ansætte polakkere efter enterprise-metoden, for han vil være sikker på, at alt er i orden

- Jeg har lige ansat 30 polakker, som ankom for et par dage siden, og det er klart blevet lettere nu, hvor vi ikke behøver at gå igennem Udlændingestyrelsen. Sidste år skulle vi udfylde 30 ansøgninger på syv sider. Nu skal vi bare sørge for, at de får et skattekort, siger han.

For vikarbureauet Teamvikaren.dk, der har rekrutteret 150 polakker, ser verden ikke helt så enkel ud. Der skal nemlig store forandringer til, før bureaukratiet bliver tåleligt, hvis man spørger kundekonsulent og tolk Renata Hultgren, som er opvokset i Polen.

Frygter for bureaukrati

- Jeg håber, at de nye regler gør det lettere, men jeg frygter, at der bliver lige så meget bureaukrati. Jeg er opvokset med bureaukrati, men jeg havde ikke forestillet mig, at det skulle være værre i Danmark end i Østeuropa, siger hun.

Kritikken går blandt andet på, at skattecentrene og kommunerne ikke arbejder godt nok sammen, og at sagerne alt for ofte strander i ugevis. Noget som ventes at blive bedre, når beskæftigelsesministeriet til efteråret åbner tre nye regionale centre, der udelukkende skal beskæftige sig med international rekruttering.

Selvom de nye regler på sigt skal spare virksomhederne tid, så øger myndighederne samtidig kontrollen med østarbejdere i Danmark.

Nyt register

Det sker blandt andet ved, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen opretter et nyt register over udenlandske virksomheder og udstationerede i Danmark (RUT-registeret). Formålet er at forbedre overvågningen af arbejdsmiljøforhold, illegalt arbejde og moms- og skattebetalinger.

Det sætter Kaj Nielsen, der er formand for 3F Byggeri i Odense pris på.

- Vi regner med, at det her register vil gøre det lettere for os at finde dem, der snyder og presser vores medlemmer ud af arbejdsmarkedet, siger han.

For Jacob Brandt, der er cheføkonom i Håndværksrådet er de nye regler et skridt i den rigtige retning, men han savner endnu mere handling.

- Det duer ikke, at det er så besværligt, for der er mange andre lande, der har behov for udenlandsk arbejdskraft. De bedste er måske tilbøjelige til at tage af sted igen, hvis de ikke føler sig velkomne, siger han.

På Håndværksrådets ønskeseddel står blandt andet nogle velkomstcentre, hvor udlændinge kan henvende sig, når de spørgsmål om skattekort, sygesikring og socialt netværk. Fremfor at skulle gå flere forskellige steder hen, som det er tilfældet i dag.

Døren er åben for østarbejdere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce