Det hjælper at klage over vurdering

Grafik: Gert Ejton

Det hjælper at klage over vurdering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Især boligejere på Ærø og i Odense N. bør tjekke de nye ejendomsvurderinger.

Det hjælper at klage over de nye ejendomsvurderinger.

Hvis ikke vurderingerne svarer til salgsprisniveauet for tilsvarende ejendomme i området, kan man frem til 1. juli brokke sig til Skattecenter Odense, og har man argumenterne i orden, så er Skat absolut til at tale med.

Man skal dog skrive lidt mere, end at man "synes" eller "føler", at vurderingen er sat for højt. Der skal håndfaste argumenter på bordet, og det hjælper godt på dialogen, hvis der foreligger en nogenlunde frisk ejendomsmæglervurdering.

- Hvis folk kommer med reelle argumenter, så tager vi det også til efterretning uden at tage ud og besigtige ejendommen, siger afdelingsleder i Skattecenter Odense, Johnny Balsby.

Noget kunne tyde på, at især boligejere på Ærø og i Næsby/Søhus-området i Odense N skal tjekke deres årsopgørelse en ekstra gang. Her er vurderingerne nemlig havnet rigeligt højt sammenlignet med de reelle salgspriser, erkender Johnny Balsby.

- Hvis vi kigger på salgsstatistikkerne, så er vi nok i nogle tilfælde røget 100.000-200.000 kroner for højt der, og det er noget, vi har fokus på, siger han.

Mange fynske ejendomsbesiddere har allerede givet udtryk for deres utilfredshed.

Indtil videre har Skattecenter Odense modtaget 2300 klager, og det er mere end tre gange så mange som i 2005. Men det kan blive til mange flere.

Fristen for at klage udløber den 1. juli, og Johnny Balsby forventer, at antallet af sager runder de 3000, inden fristen udløber.

Slotte og ruiner

Ejendomsvurderingen er reelt foregået den 1. oktober 2007, og de fleste ejendomme er steget en del sammenlignet med vurderingen fra 2005.

Vurderingen er baseret på BBR-oplysningerne og boligsalgsstatistikkerne for 2. kvartal 2007 for de forskellige områder. Men stigningerne varierer en del af lokaliteten, og ønsker man detaljerede oplysninger om sit eget lokalområde, skal man tjekke priserne på postnummerniveau, som også kan findes på Skats hjemmeside.

Skats ressourcer rækker altså kun til at lave en rent administrativ vurdering af ejendommene, og husets stand indgår slet ikke.

I princippet kan et superlækkert tiptop istandsat hus med de dyreste løsninger alle vegne blive vurderet til præcis det samme som ruinen, der ligger på en tilsvarende grund i samme område.

- Det er korrekt. Så nogle ejendomme kommer meget tæt på den reelle salgspris, mens andre kommer væsentligt under, siger Johnny Balsby.

Alle klager

Nu skulle man så tro, at det var ejerne af de dårligst istandsatte huse, der typisk ville klage. Men det er faktisk ikke tilfældet.

- Nej, der er ikke noget mønster i det. Det er et meget bredt spekter af enfamilieshuse, ejerlejligheder og sommerhusejere fra hele Fyn, der klager, siger Johnny Balsby, der ser de mange klager som udtryk for, at Skat denne gang er kommet meget tæt på de reelle salgspriser.

- På Fyn har vi egentlig ramt niveauet ganske godt. Det er meget få steder, hvor salgsprisen ligger under ejendomsvurderingen, siger han.

Langt de fleste sager handler om differencer på op til 200.000 kroner.

- Men der er dog også husejere, der mener, at vurderingen er sat alt for højt, og dem kan vi godt finde på at tage vi ud og laver en besigtigelse af, siger Johnny Balsby.

Ikke så dyrt

Økonomisk rammer de nye vurderinger dog ikke husejerne særlig hårdt. I hvert fald ikke i første omgang. På grund af skattestoppet er det kun stigningen i grundværdien, der skattemæssigt påvirkes, og her sikrer et skatteloft, at ejendomsskatten maksimalt kan stige med 4,9 procent, selvom ejendommen måske er blevet 30-40-50 procent eller mere værd siden 2005-vurderingen.

- Reelt taler vi om stigninger i ejendomsskatterne i niveauet fra 200 til 500 kroner, siger Johnny Balsby.

I rigtig mange tilfælde er den forventede salgspris dog væsentligt højere end vurderingen. Men det klager folk sjovt nok ikke over.

- Dem har jeg i hvert fald ikke set nogen af, griner Johnny Balsby.

Det hjælper at klage over vurdering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce