Det fynske æble er ved at dø

Se billedgalleri
Den fynske æbleavler, Flemming Jørgensen fra Øksendrup, har i seks år, hver dag betalt for at passe sit arbejde. For hvert kilo æbler Flemming Jørgensen sælger, taber han nemlig 50 øre. Det bliver til omkring 600 000 kr. om året. Nu råber Flemming Jørgensen vagt i gevær - hvis udviklingen fortsætter, vil danske æbler om få år være erstattet af æbler fra Italien eller Kina.

Det fynske æble er ved at dø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det kan betyde, at forbrugerne om nogle år må undvære de friske danske æbler.

Fyn er kendt som hele Danmarks frugthave, men synet af de hvide- og rosa blomstrede æbleplantager kan snart blive en sjældenhed.

Æbleavlerne er nemlig så pressede af konkurrencen fra lavtlønslande, at de er tæt på at bukke under.

En af dem er Flemming Jørgensen, der sidste år blev kåret som årets frugtavler.

- Hvis ikke det bliver bedre inden for tre år, så må vi afvikle, siger Flemming Jørgensen, der med sine 39 år ellers er et af branchens unge håb.

På trods af, at arealet med æbler er faldet markant i Danmark - og på Fyn - de seneste 10 år, så har Flemming Jørgensen udvidet sin plantage i Øksendrup ved Hesselager og investeret i et professionelt gårdmosteri sammen med sin søster.

Prisen som Årets Frugtavler fik han for sin evne til innovation og nytænkning.

Alligevel taber han ca. 50 øre pr. kilo æbler, han producerer, fordi udgifterne til vand, sprøjtemidler og lønninger er steget med raketfart de seneste år.

Det vil han ikke blive ved med.

- Æbler er min passion, men jeg vil ikke betale penge for at gå på arbejde hver eneste dag, siger han.

Hård konkurrence

At æbleavlerne nu for alvor er økonomisk i knæ skyldes ifølge æbleavler John Meier Andersen fra Ebberup i høj grad, at billigtproducerede polske og kinesiske æbler i dag sætter verdensprisen.

Han benytter udelukkende polsk arbejdskraft til dansk mindsteløn, men det er langt- fra nok til at blive konkurrencedygtig. Han har allerede taget konsekvensen og skåret sit areal ned fra 14 til blot to hektar.

- Der er et vis antal timer forbundet med at producere et kilo æbler, og når lønnen er fikseret via overenskomst, og man ikke kan sælge et kilo for mere end 4,50 kroner, så kan økonomien ikke holde til det, siger John Meier Ander- sen.

For Thomas Ørskov, der ejer og driver den fynske salgsorganisation Ørskov Frugt, ser verden lidt anderledes ud.

Til trods for, at Ørskovs egen æbleplantage ved Oure, der er en af landets største, også har kørt med underskud de seneste tre-fire år, så ser han mere optimistisk på fremtiden for de fynske æbleplantager.

Forbrugerne bestemmer

- Jeg mener, at flere forbrugere får øjnene op for dansk frugt og er villige til at betale for det. Ellers skulle vi jo holde op. Hellere i dag end i morgen, siger han og tilføjer, at hans familie har dyrket æbler i fem generationer.

- Det er ikke noget, man bare stopper med, siger Thomas Ørskov.

Faktum er, at det i sidste ende er forbrugerne, der bestemmer, hvilke æbler, de tager ned fra hylden i supermarkedet.

Derfor er æbleavlernes absolut største udfordring at få danskerne til at betale ekstra for de friske danske æbler til fordel for de udenlandske, der ofte indeholder flere sprøjtemidler og derfor er mere langtidsholdbare.

Det fynske æble er ved at dø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce