Der er penge i affald


Der er penge i affald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forbrugerne kunne få penge for at aflevere deres affald, hvis virksomhederne i højere grad fik tilladelse til bruge affald til fremstilling af energi, gødning på markerne eller lignende. Det mener miljøøkonom Clemen Rasmussen fra Institut for Miljøvurdering.

- Der er et kæmpe potentiale. Virksomhederne kunne især bruge affald som plast, storskrald, pap, papir og gamle dæk til fremstilling af energi, siger Clemen Rasmussen til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Han skønner, at der vil være et trecifret millionbeløb at spare for forbrugere og virksomheder.

- I dag bruger virksomheder kul, olie eller gas til at fremstille energi, men mange steder kunne man ligeså godt bruge affald. Hvis virksomhederne fik bedre muligheder for at bruge affald, ville de også være villige til at bruge de penge, de i dag køber kul, olie og gas for, til at betale for affaldet. Det kunne føre til, at man fik penge for at levere sit affald i stedet for at skulle betale for at komme af med det, mener Clemen Rasmussen.

Afdelingschef Villy Dyhr, Forbrugerrådet, er med på ideen, hvis der findes en miljømæssig forsvarlig model, hvor forbrugerne får penge for at aflevere deres affald i stedet for at skulle betale for det.

- Det ville helt klart være motiverende, siger han.

Også energi- og miljøchef John Tang, Dalum Papir, tror, at der vil være store beløb at spare, hvis virksomhederne fik lov til at aftage mere affald.

Clemen Rasmussen mener, den helt store hindring er, at det er kommunerne, der bestemmer, hvem der skal behandle affaldet.

- Og da kommunerne selv ejer forbrændingsanlæggene, er det naturligvis dem, der får langt hovedparten af affaldet, siger Clemen Rasmussen.

Selv om John Tang er tilhænger af at lade virksomhederne bruge langt mere affald til energifremstilling eller i selve produktionen, er han klar over, at det kan give de kommunale forbrændingsanlæg problemer. Mister forbrændingsanlæggene alt det gode, brændbare affald, dur det ikke. Derfor skal der nok være en form for regulering, men der skal også være plads til det frie initiativ. Og så er der brug for mindre bureaukrati, mener Dalum Papirs energi- og miljøchef. (ritzau)

Der er penge i affald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce