Den kinesiske linedans


Den kinesiske linedans

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hurtigere, højere, stærkere. Det olympiske slogan står bøjet i neon over den kinesiske tigerøkonomi, der over de seneste år har sat gentagende rekorder i vækst og fremgang.

Men farerne lurer forud for landet, der bliver kaldt "verdens fabrikshal".

Væksten i den kinesiske økonomi har de sidste to år været på mere end 11 procent. Målt i en direkte sammenligning er værdien af den kinesiske økonomi dermed på størrelse med Tyskland.

Men målt ved den såkaldte købekraftsparitet, der tager hensyn til, at prisniveauet i Kina er langt lavere end i Vesten, er den kinesiske økonomi nu vokset til verdens tredje største - kun overgået af USA og Euroland.

Kinas enorme reserve af billig arbejdskraft har indtil videre betydet, at det er lykkedes myndighederne at fastholde en høj økonomisk vækst, uden at det for alvor har påvirket inflationen.

Men det billede er nu vendt og de kinesiske myndigheder har nu officielt udnævnt inflationen som den største trussel mod den kinesiske økonomi.

Den spirende inflation udspringer fra en giftig kombination af kraftigt stigende lønninger og stadig højere priser på fødevarer og energi.

På arbejdsmarkedet truer den situation, der for bare få år siden var helt utænkelig; nemlig at Kina med sine mere end 1,2 mia. store befolkning er ved at løbe tør for billig arbejdskraft.

Hvad de fleste troede var en uudtømmelig kilde af billig arbejdskraft, der som en uendelig masse migrerede fra landområderne til storbyernes industri har vist sig at tørre ud langt hurtigere end hidtil antaget.

Det har betydet, at der i de mest populære industriområder i Kina er opstået en intens konkurrence blandt de mange udenlandske virksomheder om at tiltrække og fastholde den kinesiske arbejdskraft.

Resultatet har været kraftigt stigende lønninger.

Og selvom de officielle statistikker over lønudviklingen er endog meget usikre, vurderes de kinesiske lønninger i øjeblikket at stige med mere end 20 procent om året.

I forsøget på at begrænse inflationens himmelflugt har den kinesiske centralbank gennemført en række tiltag.

Disse indgreb har først og fremmest været stadig højere krav til de reserver, som de kinesiske banker skal holde tilbage.

Siden midten af 2006 er dette reservekrav strammet fra 7,5 procent til 16,5 procent.

Målet med denne operation er at opsuge det enorme likviditetsoverskud, der florerer i de kinesiske banker, og dermed bidrage til at tøjle væksten.

Samtidig har den kinesiske centralbank været tvunget til at opgive deres fastkurspoliti over for den amerikanske dollar.

Det har betydet, at den kinesiske valuta over det seneste år er styrket med ni procent over for dollaren, hvilket har svækket de kinesiske virksomheders konkurrenceevne og dermed bidraget til at bremse væksten i økonomien.

Med udsigterne til en global økonomisk afmatning tegner fremtiden et broget billede for den kinesiske økonomi.

På den ene side er myndighederne tvunget til at standse den galoperende inflation med tiltag, der bremser den økonomiske vækst.

På den anden side truer en global vækstnedgang med at ramme ind i selve nervecentret af den kinesiske økonomi, hvor eksportindustrien fortsat er den altoverskyggende drivkraft.

Når den olympiske flamme slukkes over Beijing i slutningen af august vil de kinesiske værter derfor stå tilbage mod kolossale udfordringer for landet, der så inderligt stræber imod, at blive verdens nye økonomiske supermagt.

Den kinesiske linedans

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce