Danskerne drikker mindre vin


Danskerne drikker mindre vin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PROMILLER: Spiritussalget steget med 34 procent i årets første fem måneder
Danskerne har kastet sig over sprutflaskerne. Til gengæld er øl- og vinsalget på vej ned.

Sådan er billedet, når man sammenligner salgstallene for årets første fem måneder med den samme periode i 2003.

De helt nye tal, som Stiftstidende har fået fra ToldSkat, viser, at spiritussalget er steget med 34 procent. Samtidig er ølsalget faldet med syv procent og vinsalget er faldet med to procent.

- Det er godt nok ikke det store fald, vi har på vin, men til gengæld er det første gang siden 1970'erne, at vinsalget går nedad, så det er faktisk temmelig markant, siger produktchef i Dansk Supermarked, Henrik Dahlgaard, der også har konstateret, at eksplosionen i spiritussalget fortsætter selv om nyhedens interesse har sænket sig efter afgiftssænkningen i oktober sidste år.

Sprut frem for øl

Hvorvidt det er ændrede vaner blandt danskerne, der har rykket salget, er der tvivl om.

- Den meget kraftige vækst i spiritussalget har helt klart taget noget fra ølsalget, siger Jens Juul Nielsen, informationsdirektør i Coop Danmark.

- Men vi mener stadig, at det er grænsehandlen, der er den største skurk. Stadigt mere ølsalg flytter syd for grænsen, og så har en kraftig vækst i salget af specialøl også haft betydning, siger Jens Juul Nielsen.

Samme opfattelse har Dansk Supermarked.

- Jeg vil slette ikke udelukke, at danskerne er begyndt at drikke mere sprut i stedet for øl og vin efter spirituspriserne faldt. Men den største del af forklaringen ligger i grænsesalget, siger Henrik Dahlgaard.

Det begrunder han med, at Dansk Supermarked har sværere ved at sælge øl og vin, jo tættere butikkerne ligger ved grænsen.

- Men det rykker sig hele tiden. Folk kører stadig længere for at handle i Tyskland. Man kan også se, at grænsebutikkerne i dag reklamerer landsdækkende, og det ville jeg da også gøre, hvis jeg var dem, siger Henrik Dahlgaard.

Sammenfald

- Den markante stigning i det hjemlige spiritussalg viser, hvilken vej man skal, hvis man skal have salget hjem igen, siger han.

Susanne Bigvrå, der er lektor ved Institut for Grænseregionsforskning, bekræfter, at afgiftssænkningen på spiritus har haft effekt på grænsehandlen.

- Det skete lige samtidig med, at det blev lovligt at tage op til 10 liter spiritus med over grænsen. Med afgiftssænkningen undgik man den storm, man havde frygtet i grænsehandlen, siger Susanne Bigvrå.

Først når næste grænsehandelsrapport kommer til oktober vil skatteminister Svend Erik Hovmand se på, om afgifterne for øl og vin skal sænkes for at opnå samme effekt som med spiritus.

I årets første fem måneder blev der solgt, hvad der svarer til knap tre millioner liter ren spiritus i Danmark. Det er fordelt på samtlige typer spiritus og de populære alkoholsodavand som Bacardi Breezer og Smirnoff Ice.

Danskerne drikker mindre vin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce