Danske parlamentarikere støtter Connies CO2-redningsplan

Connie Hedegaard - kan se frem til stor dansk støtte i dag.
Foto: Yves Logghe/AP/POLFOTO

Danske parlamentarikere støtter Connies CO2-redningsplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

11 af de 13 danske medlemmer af EU-Parlamentet stemmer ja til at hive CO2-kvoter ud af handlen.

Venstres tre medlemmer i EU-Parlamentet har kort før tirsdagens afgørende afstemning besluttet sig for at stemme for klimakommissær Connie Hedegaards redningsplan for EU's CO2-kvotesystem.

Det siger Jens Rohde kort efter et møde med sine partifæller i Strasbourg. Han understreger, at det er modvilligt, at de stemmer for.

- Vi kan ikke tage ansvaret for, at systemet bryder sammen. Og derfor har vi set os nødsaget til at støtte forslaget. Selv om vi synes, det er et dårligt forslag, siger han.

Den endelige afstemning ser ud til at blive tæt. I en vejledende afstemning for hele parlamentet for nylig var flertallet på blot tre stemmer.

Morten Messerschmidt (DF) stemmer blankt, mens 11 af de 13 danske medlemmer af parlamentet over for Ritzau har tilkendegivet, at de stemmer ja.

Flere af dem understreger, at der er tale om en lappeløsning, men at de ser sig nødsaget til at stemme ja for at undgå et kollaps af kvotesystemet.

Dermed er Anna Rosbach det eneste danske parlamentsmedlem, der endnu ikke er afklaret.

- Jeg stemmer ikke imod, for en dårlig løsning er trods alt bedre end slet ingen. Jeg kan stemme for, hvis de rigtige ændringsforslag bliver vedtaget. Blandt andet at denne indblanding er en engangsforestilling, siger Anna Rosbach.

Kvotesystemet går ud på, at virksomheder kan købe CO2-kvoter, der giver dem ret til at forurene. Men blandt andet på grund af den økonomiske krise, er efterspørgslen på forureningskvoter lav.

Da systemet blev etableret, var det forventet, at gennemsnitsprisen for at udlede et ton CO2 ville være 30 euro. I dag er gennemsnitsprisen helt nede omkring fire euro.

Derfor vil kommissionen trække 900 millioner CO2-kvoter ud af handlen, såkaldt backloading, og indsætte dem igen, når markedskræfterne har drevet priserne i vejret.

Jens Rohde understreger på vegne af de tre danske venstrefolk, at deres ja kommer med en klar pris.

- Det er et dårligt forslag, der ligger. Og det har jo ikke ret meget andet effekt, end at det skal bruges til at købe kommissionen tid. Men det er en tid, der skal bruges til at redde systemet, som vi selv har været med til at indføre, siger Jens Rohde.

Danske parlamentarikere støtter Connies CO2-redningsplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce