Danske landmænd på storopkøb i Østeuropa

Svin i det danske Poldanor produktionsanlæg i Przechlewo. Det er 15 år siden, de første landmænd begyndte at købe jord i Østeuropa. Nu er der turbo på processen og over 225.000 ha, hvilket svarer til Region Hovedstaden, er under dansk plov.
Foto: East News, POLFOTO

Danske landmænd på storopkøb i Østeuropa

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er 15 år siden, de første landmænd begyndte at købe jord i Østeuropa.

Nu er der turbo på processen og over 225.000 ha, hvilket svarer til Region Hovedstaden, er under dansk plov.

- Jeg er overrasket over at se den investeringsvillighed, der har været i landbruget. Det er jo store summer, vi snakker om.

Såden lyder det fra Torben Rifbjerg, der er økonom i Dansk Landbrugsrådgivning, og hjælper danske landmænd i at opkøbe jord i udlandet.

Skønnet er lavt sat

De fleste landmænd, der har opkøbt jordstykker i Østeuropa, har været forbi hans kontor. Men langt fra alle - derfor er Torben Rifbjergs skøn meget lavt sat, når han vurderer, at der er 225.000 hektar under dansk plov i Østeuropa.

Opkøbene har taget fart de sidste to-tre år, og efter en blød start i Letland, Polen og Slovakiet, er det i øjebilkket Rumænien der hitter. For dernede får man 10 gange så meget jord for pengene, som i Danmark.

Kan det holde

Og danskerne køber stort ind. 1000 hektar regnes ikke for noget i Østeuropa - enkelte danskejede gårde er over 16.000 hektar.

Det skal holdes op i mod, at en dansk gennemsnitsgård kun er sølle 54 hektar.

Og det bekymrer Øst- europa-eksperten Søren Riishøj fra SDU:

- Der er et kæmpemæssige problem med så store investeringer og så store landbrug og dyrebesætninger. For spørgsmålet er, om bæredygtigheden lokalt kan opretholdes, eller der vil ske en polarisering mellem de traditionelt meget små og de megastore brug. Det kan give problemer, siger Søren Riishøj, og pejer på, at de store industrilandbrug meget vel kan udkonkurrere de små og meget lidt effektive landbrug, der ellers præger Østeuropa.

Importerer fødevarer

Men det er bare en naturlig udvikling, mener Torben Rifbjerg:

- Hvis det er nødvendigt for, at Østeuropa kan komme på ovenpå, så mener jeg, at man må stå det igennem. Så må man redde, hvad reddes kan, på andre måder. Husk på, at i dag er Østeuropa nødt til at importere godt halvdelen af deres mad, siger han. (ritzau)

Danske landmænd på storopkøb i Østeuropa

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce