Danske astronomer vil se efter liv på andre planeter


Danske astronomer vil se efter liv på andre planeter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmark poster millioner i verdens største teleskop, der giver mulighed for at se hidtil usete detaljer.

Danske astronomer skal kigge efter liv på andre planeter gennem verdens største teleskop. Teleskopet gør det muligt at studere planeter i andre solsystemer i hidtil usete detaljer.

Det er den internationale forskningsinstitution European Southern Observatory (ESO), der står for opførelsen af teleskopet i en ørken i Chile.

Teleskopet, der bliver det mest avancerede, får en diameter på 39 meter og koster, hvad der svarer til 750 milliarder danske kroner.

Der er dog lange udsigter til, at de danske astronomer kan skue ud mod planeterne. Teleskopet er først planlagt til at stå færdig i 2023.

Danmark poster 37 millioner kroner i projektet, og sker i et samarbejde mellem Aarhus Universitet, DTU Space og Københavns Universitet.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) siger, at det er opbakningen fra de tre danske universiteter, der har været afgørende for beslutningen om dansk deltagelse i opførelsen af teleskopet, der slet og ret kaldes E-ELT.

- Danske astronomer har bidraget med afgørende ny viden om universet og fysikkens love.

- Det glæder mig meget, at de nu får adgang til fremtidens kraftigste teleskop og dermed kan være med til at sikre, at dansk astronomi også fremover er med i front, siger Morten Østergaard i en pressemeddelelse.

Danmarks tilslutning til det store projekt betyder, at danske virksomheder kan byde på kontrakter og være med til at udtænke og bygge teleskopet.

- Jeg håber, at danske virksomheder vil byde ind med innovative løsninger til E-ELT, der vil blive realiseret med den allermest avancerede teknologi på området, siger Morten Østergaard.

Uddannelsesministeriet finansierer det danske medlemsbidrag til ESO, så der over de næste 10 år skal betales 65 millioner kroner.

ESO ejer i dag nogle af verdens mest moderne teleskoper og leverer data til halvdelen af de videnskabelige artikler inden for astronomi.

Danske astronomer vil se efter liv på andre planeter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce