Danske Bank kan stå over for store tab på udlån i det kvartalsregnskab, som banken fremlægger tirsdag - 2009-tab kan nå op på 20 milliarder kroner.
Flere konkurser, store fyringsrunder og styrtdykkende produktionstal i flere lande risikerer at give Danske Bank et samlet tab på udlån på op mod 20 milliarder kroner i 2009. Det viser tal indsamlet af RB-Børsen blandt analytikere. De vurderer, at Danske Bank alene i første kvartal tabte 4,8 milliarder kroner på udlån. Nedskrivningerne på udlån bliver det helt centrale i kvartalstallene.

Analytiker i Handelsbanken Jakob Brink peger på, at Danske Bank blandt andet baserer sit behov for nedskrivninger på et eget skøn for væksten i økonomien på de markeder, hvor banken opererer. Selv om konsekvenserne i form af stigende konkurser og massefyringer endnu ikke er slået fuldt ud alle steder, vil en forventet lavere vækst tvinge bankerne til at notere flere udlånstab.

- Bankerne, og dermed også Danske Bank, bliver nødt til på en eller anden måde at reflektere den her usikkerhed ved at gå ind og bogføre kollektive tab. Og der tror jeg, det bliver en afgørende faktor, at disse vækstforventninger er faldet så meget, at det vil lede bankerne til at indregne store tab igen, siger Jakob Brink til RB-Børsen.

Ud over de gruppevise nedskrivninger, der mere fortæller om forventede tab i fremtiden, regner Jakob Brink også med, at banken har været nødt til at foretage yderligere individuelle nedskrivninger.

Nettorenteindtægter kan vise sig at blive et af lyspunkterne. RB-Børsens rundspørge viser, at analytikerne venter nettorenteindtægter for 7,4 milliarder kroner i første kvartal mod 6,2 milliarder kroner i samme periode 2008.

Da Danske Bank offentliggjorde årsregnskab for 2008 i begyndelsen af februar, var det med temmelig slørede forventninger for 2009. Ud over et fortsat højt niveau for nedskrivninger nøjedes Danske Bank med at konstatere, at 2009 bliver et særdeles udfordrende år for den finansielle sektor.