Dansk økonomi tilbage på rette spor


Dansk økonomi tilbage på rette spor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Højere forbrug i det offentlige og private sender Danmark ud af recessionen i tredje kvartal. Glædelig overraskelse, siger bankøkonomer.

Tredje kvartal betød en svag stigning i det danske bruttonationalprodukt (BNP) på 0,6 procent, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Stigningen blev drevet af højere forbrug i både det private og det offentlige, mens investeringerne faldt.

Ifølge cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian betyder den positive vækst i tredje kvartal, at vi formelt set er ude af den økonomiske recession.

- Dermed ligger dansk økonomi på linje med den økonomiske udvikling i hovedparten af de lande, vi normalt sammenligner os med. Væksten i eurolandene var således 0,4 procent i tredje kvartal - mens væksten i Sverige eksempelvis var 0,2 procent, siger han i en kommentar.

Danskernes indkøbstrang var med til at pynte på tallene. Det private forbrug steg med 0,5 procent i tredje kvartal, mens forbruget i det offentlige steg med en procent.

Eksporten af varer og tjenester steg med 0,9 procent, mens importen voksede med 0,6 procent.

Den positive vækst kommer efter en periode med negative tal på bundlinjen for Danmarks nationalprodukt, men det ser stadig mørkt ud. Den samlede nedgang i årets første tre kvartaler var 5,4 i forhold til samme periode sidste år.

- Tallene er en artig, positiv overraskelse efter, at de fleste nøgletal faktisk har peget lidt nedad i efteråret. Men vi kan altså konstatere, at blandt andet fremgang i det offentlige forbrug og en ret pæn stigning i privatforbruget af tjenester er med til at sikre, at recessionen dermed kan aflyses for Danmarks vedkommende. Det samme er jo sket for mange andre lande, siger Niels Rønholt, seniorøkonom i Jyske Bank. 

Dansk økonomi tilbage på rette spor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce