Dansk milliardrabat har gode udsigter


Dansk milliardrabat har gode udsigter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmark har gode chancer for fremover at få lov til at betale mindre til EU-budgettet, vurderer EU-eksperter.

Det er langt fra urealistisk, at Danmark kan få en såkaldt EU-rabat og slippe for at betale syv milliarder kroner til EU's store pengekasse.

Det vurderer Jorge Núñez Ferrer fra EU-tænketanken CEPS (The Centre for European Policy Studies).

- Det er bestemt muligt, siger han til Ritzau.

- Men det kræver først og fremmest, at Storbritannien, Holland og de øvrige lande går med til det, siger CEPS-analytikeren.

Danmark er et af de lande, der betaler allermest til EU's pengekasse i forhold til, hvor mange penge landet får igen.

Derfor har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bedt EU-Kommissionen om fra 2014 til 2020 at få en rabatordning ligesom andre EU-lande.

Problemet er bare, at det ikke løser det generelle fordelingsnøgle-problem med de forskellige landes bidrag til den store EU-pengekasse, påpeger CEPS-analytikeren.

- Hvis det bliver ved på den her måde, så vil flere og flere lande kræve deres rabatter, og så kreerer du en snebold, som slutter i Bulgarien, siger han.

- Bliver der derimod lavet et loft på, hvornår et land er berettiget til en rabat, vil det gøre hele mekanismen mere fair og billigere, siger Jorge Núñez Ferrer.

Cheføkonom Fabian Zuleeg fra EU-tænketanken European Policy Centre tror ligeledes, at Danmark har gode udsigter til at blive det næste rabatland i rækken.

- Men det er igen med til at åbne spørgsmålet om, hvordan landene i sidste ende kan lave en overordnet pakke for, hvordan EU-budgettet skal finansieres, siger Zuleeg.

Han kalder det dog urealistisk at forvente de helt store ændringer af systemet i denne omgang.

- Der er for øjeblikket en stærk modstand fra nettobetalerne (lande, der betaler mere til EU, end de får igen, red.) mod at betale mere til systemet, siger han.

Det var Storbritannien, der tilbage i 1984 fik tilkæmpet sig den første rabatordning. Siden da er rige EU-lande som Tyskland, Holland, Sverige og Østrig fulgt i hælene og har nu også fået del i rabatterne.

Dansk milliardrabat har gode udsigter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce