Dansk datter svigtet af kinesisk moderselskab


Dansk datter svigtet af kinesisk moderselskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

BATTERIER: Danionics International efterladt med gæld i Danmark på 21 millioner kroner

Danionics International A/S havde en gæld til simple kreditorer på 21 millioner kroner, da selskabet i sidste uge valgte at gå i betalingsstandsning.

Det oplyser advokat Lars Rasmussen, Kielberg-advokater i Odense, som er blevet beskikket som tilsynsførende med betalingsstandsningen.

Den blev nødvendig, da selskabets asiatiske partner, GP Batteries, valgte at smække låget til pengekassen i.

Danionics International er et datterselskab af Danionics Asia Ltd., som er et joint venture mellem GP-gruppen og børsnoterede Danionics A/S.

Det er kommet stærkt overraskende for den danske batteriledelse i Danionics, at den kinesiske partner ikke har villet tilføre Danionics International ny kapital.

- Den situation havde vi ikke regnet med, da vi i november afleverede regnskabsmeddelelse for tredje kvartal 2004 til Københavns Fondsbørs. Vi havde en klar forventning om, at Danionics Asia, som er moderselskab, og hvor GP Batteries har ledelsesretten, ville sikre den nødvendige driftsfinansiering, siger Henning O. Jensen, som er direktør i Danionics A/S.

Alvorlig tvivl om aftale

Dermed afslører han også, at der i øjeblikket hersker grundlæggende usikkerhed omkring den aftale, der med virkning fra 1. maj i fjor er lavet med GP Batteries om udflytning af udstyr fra Odense og fremtidig produktion af Danionics-batterier på en ny fabrik i den kinesiske by Shenzhen.

Aftalen indebar, at Danionics skød udstyr og know how ind i det nye joint venture, og at GP Batteries stillede med 10 millioner dollar. Pengene skulle bruges til en flytning af produktionsudstyr fra Odense og til opstart af den nye kinesiske fabrik.

Begrundet forventning

Men processen er ifølge Henning O. Jensen blevet mere bekostelig end forventet, og samtidig har Danionics Asia Ltd. heller ikke hidtil fået de forventede ordrer. To af ialt fire produktionslinjer er i øjeblikket under indkøring i Shenzhen.

- Uanset dette har vi haft en begrundet forventning om, at vores partner ville sørge for den nødvendige finansiering. Vi kan ikke stille med yderligere likviditet, siger Henning O. Jensen, som oplyser, at der i disse dage foregår en række forhandlinger i Hongkong omkring tilførsel af kapital til Danionics International i Odense.

Danske lønninger i fare

Selskabet lønner fortsat ca. 30 ansatte, som imidlertid allerede før jul modtog en opsigelse, da GP Batteries traf beslutning om at afvikle udviklings- og salgsafdelingen i Danmark.

En mindre gruppe medarbejdere i selskabet har også været beskæftiget med at pakke produktionsudstyr ned til forsendelse.

Alle disse medarbejdere risikerer med betalingsstandsningen at miste deres fremtidige løn, som i tilfælde af en efterfølgende konkurs skal dækkes ind af Lønmodtagernes Garantifond.

Advokat Lars Rasmussen oplyser, at det i øjeblikket overvejes at fritstille de ansatte i opsigelsesperioden.

Uenighed om værdierne

Han er gået i gang med at danne sig et indtryk af det betalingsstandsede selskabs aktiver og passiver. Blandt aktiverne er bl.a produktionsudstyr, som stadig står i Odense, men ifølgde den tilsynsførende indgår også de produktionslinjer, som allerede befinder sig i Kina, i selskabets værdier.

- De tilhører juridisk det danske datterselskab Danionics International. Det ligger for mig også klart, at dette selskab fortsat har rettighederne til det batteri, som nu skal produceres i Kina, siger Lars Rasmussen.

Om den asiatiske partner er enig i den vurdering, vil vise sig i løbet af ganske kort tid i forbindelse med forsøget på at rejse ny kapital.

I mellemtiden er Danionics A/S overført til fondsbørsens observationsliste, og batteriaktiens vædi er blevet yderligere udhulet.

Dansk datter svigtet af kinesisk moderselskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce