Danmark kan gå i sort ved strejke


Danmark kan gå i sort ved strejke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Over 600.000 danske lønmodtagere skal have ny overenskomst. Det er det private arbejdsmarked, der skal forhandle. Og der er ikke udsigt til store lønstigninger.

Statistisk set kan Danmark om nogle måneder kastes ud i en konflikt, som vil komme til at ligne "gærstrejken" i 1998. Det sker, hvis arbejdsgivere og over 600.000 lønmodtagere på det private arbejdsmarked ikke kan blive enige om, hvordan de kommende års overenskomster skal se ud.

Men inden startskuddet for overenskomstforhandlingerne onsdag tegner det til, at lønmodtagere og arbejdsgiver kan finde fælles fodslag, selvom der kommer en del sten på vejen.

Det vurderer professor og arbejdsmarkedsforsker Jesper Due fra Københavns Universitet.

- Både lønmodtager og fagforbund er godt klar over, hvor alvorlig den økonomiske situation er. Og det viser faldet i lønstigningstakten også, siger Jesper Due.

Dansk Arbejdsgiverforenings lønstatistik viser da også, at lønudviklingen er aftagende. Og i tredje kvartal af 2009 faldt stigningen til 2,4 procent årligt fra 2,8 procent året før. Samtidig kradser krisen så meget hos de danske virksomheder, at ansatte flere steder ingen lønforhøjelse fik i 2009 eller ligefrem gik ned i løn.

I år er det 12 år siden, der sidst var storkonflikt på det private arbejdsmarked. Og ser man på historien, har der siden 1961 og frem været konflikt med 12-13 års mellemrum.

Overenskomstforhandlinger for omkring 600.000 danskere på det private arbejdsmarked starter onsdag. Her mødes CO-Industri og DI til de første forhandlinger, der skal munde ud i aftaler om lønstigninger, barselsorlov og andet.

Danmark kan gå i sort ved strejke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce