Danmark har den højeste rente


Danmark har den højeste rente

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historisk har den aldrig været lavere - alligevel er den danske rente den højeste i Vesteuropa. Det vil den formentlig også være efter rentemøder i morgen.

På trods af den økonomiske recession har Danmark den højeste pengepolitiske rente i Vesteuropa. Med sine to procent har renten historisk aldrig været lavere, men den vil kunne komme længere ned endnu - og alligevel være den højeste.

Det sker efter at Norges nationalbank i dag sænkede den norske rente til 1,50 procent.

Det siger økonomer forud for morgendagens beslutning om eurorenten i den Europæiske Centralbank (ECB).

- ECB vil sænke eurorenten med et kvart procentpoint til en procent. Vi regner med, at Nationalbanken vil sænke med 0,40 procentpoint til 1,60 procent, og dermed vil den danske rente fortsat være den højeste selvom forskellen til eurorenten indsnævres med 0,15 procentpoint, siger seniorøkonom i Jyske Bank Niels Rønholt til Ritzau.

Da kronen er bundet til euroen i fastkurssamarbejde, er Nationalbankens vigtigste opgave at holde kronekursen tæt til euroen og ikke skele til, om den danske vækst ligger underdrejet. Det skal klares gennem finanspolitikken. Men indtil videre har de lavere renter kun i et vist omfang slået igennem over for forbrugere og virksomheder.

- Bankerne har bl.a. udvidet rentespændet på udlån, og Nationalbankens lavere renter er ikke i fuldt omfang kommet virksomheder og forbrugere til gode. Det er dog ikke ensbetydende med, at lavere renter ikke er godt for dansk økonomi. Det er foreløbig kun kommet nye boligejere til gode, fordi den fleksible lånerente siden slutningen af 2008 er halveret til lige under tre procent, siger Niels Rønholt.

Seniorøkonom i Handelsbanken Rasmus Gudum-Sessingø er enig i, at ECB sænker renten til en procent, men er mere usikker på, hvad Nationalbanken gør selv om valutareserven er styrket til 286,4 milliarder kroner.

- Over 80 milliarder skyldes statens låntagning i udlandet for at have penge i kassen til hjælpepakker blandt andet bankpakkerne. Nationalbanken vil spille på den sikre hest, og derfor er det svært at sige, hvor meget den vil mindske forskellen til eurorenten, siger Rasmus Gudum-Sessingø.

Danmark har den højeste rente

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce