Dankortbrugere gik shopamok på black friday og satte rekord

Danske butikker har taget den amerikanske udsalgstradition black friday til sig. Det kan aflæses i dankortomsætningen.

Dankortbrugere gik shopamok på black friday og satte rekord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rekordomsætning for dankort i november efter black friday-udsalg kan betyde lavere decembersalg.

Med en udsalgsdag, hvor der var sort af mennesker i de danske butikker, blev november 2017 en travl måned for dankortbetalinger - faktisk den mest travle november nogensinde.

I november steg forbruget med dankort med 4,2 procent i forhold til samme måned sidste år. Det viser nye tal fra Nets, der driver betalingskortet.

Ifølge Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit, har forbrugerne dog ikke nødvendigvis øget deres indkøbsbudget. Det trods fristelserne på udsalgsdagen "sort fredag", som danske butikker har taget til sig efter en amerikansk tradition.

- Før man får armene for højt op over hovedet af bare forbrugsbegejstring, skal man dog huske på, at mange danskere formentlig har valgt at gøre store dele af deres juleindkøb på årets black friday.

- Siden 2013 har der været en klar tendens til, at danskerne har centreret deres juleindkøb omkring netop black friday, skriver han i en kommentar.

Der blev købt for 31 milliarder kroner på dankort i november. Det er 1,1 procent højere end i samme måned sidste år, når der korrigeres for de normale sæsonudsving.

Ukorrigeret lå stigningen på de 4,2 procent.

Det skyldes blandt andet, at årets black friday - fredag 24. november - blev den største handelsdag for dankortet nogensinde.

Ifølge Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv, kommer fremgangen efter to kvartaler med faldende forbrug.

- Så der er langt fra tale om en forbrugsfest, skriver han i en kommentar.

- Når man dertil lægger, at black friday-udsalget flytter rundt på vores forbrug, så er der ikke basis for at tale om høj forbrugsvækst aktuelt, men fremgang er der dog tale om, tilføjer han.

Black friday stammer fra USA. Her indleder butikkerne julesalget med slagtilbud efter den amerikanske helligdag thanksgiving.

Traditionelt er december den største handelsmåned i Danmark. Sidste år blev der købt ind for over 35 milliarder kroner på dankort i december, hvilket var den største omsætning nogensinde.

Dankortbrugere gik shopamok på black friday og satte rekord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce