Dankort, panik og populisme


Dankort, panik og populisme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

IKKE LET: Dankortsagen er et lærestyk-ke i, hvordan noget, alle er enige om, kan gå helt galt i et valgår

Det er ikke let at være Bendt Bendtsen i disse dage.

Som ansvarlig minister for Dankortet er det ham, der er i Dankortorkanens øje. Hans problem er bare, at han ikke rigtig kan gøre noget ved sagen, som er noget så udsædvanligt som en skandale, hvor ingen har gjort noget forkert.

Bankerne, butikkerne og Forbrugerrådet holder den aftale, som de indgik for at beholde Dankortet. Ingen af dem havde dog forudset det ramaskrig, som gebyret på 50 øre og det manglende billede på kortet forudsagde. Butikker var hurtigst til at spille med på stemningen og få lagt skylden over på bankerne. Det er lykkedes fint indtil videre, men nu har partierne på Christiansborg også fået øje på en sag med folkelig appel, og sådan et tog er det fristende at hoppe på - især i et valgår.

Derfor har vi i de sidste dage oplevet både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne stå frem med ønsker om at få suspenderet gebyrerne, indtil chipkortet virker, og få sat de butikker på plads, der opkræver gebyret, selv om de ikke skal betale bankerne for de første 5000 transaktioner.

Begge dele er dog helt i overensstemmelse med den lov, som samme politikere lavede, og da Bendt Bendtsen i går indkaldte dem til møde for at finde ud af, om de stadig er bag aftalen, var svaret da også ja.

Uhørt alternativ

De kunne heller ikke ret godt sige andet. Alternativet ville være at fremsætte et lovforslag om ændring af en lov, som de selv har stemt for kort tid siden. Det ville være uhørt, når parterne ikke bryder den på nogen måde. I stedet vælger Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti at undsige loven, men ikke gøre noget ved det i håbet om, at vælgerne kun husker det første.

Den mulighed har Bendt Bendtsen ikke, selv om han sådan set er enig med de andre partier i, at det ikke går så godt. I stedet lover han de utilfredse politikere flere undersøgelser og forsøger at overtale bankerne til at hjælpe ved at droppe gebyrerne i en periode.

Det første sikrer bare en ny omgang Dankortpanik, når undersøgelserne er klar til marts. Det andet gav et blankt afslag fra bankerne og tegner billedet af en minister, der ikke kan stille noget op.

Det er ikke let at være Bendt Bendtsen.

Dankort, panik og populisme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce