Kunderne er i centrum for Danmarks eneste fabrikant af håndbyggede liggecykler.
Uffe Hjordt fik en mor i røret. Hendes dreng var blevet opereret for en svulst i hjernen og kunne nu ikke bruge sin ene hånd. Men en cykel skulle han have, og under samtalen skitserede cykelmageren verdens første trehjulede liggecykel med joy-stik - og modellen blev døbt Lucas efter drengen.

Syv år efter taler cykelmageren sig fortsat varm i begejstring over sin opfindelse, som har hjulpet 14 andre handicappede ud på landevejene for egen kraft.

- Jeg flyver selv en del, og det er fedt med et joy-stick - alle biler burde have et, siger Uffe Hjordt.

Han følger de fleste af sine kunder, og drengen på Sjælland kører stadig på sin special-designede trehjuler til 25.000 kroner.

- Med cyklen kan han køre lige så hurtigt op ad bakke som kammeraterne, og styr-geometrien er rigtig, så det inderste hjul drejer mere end det yderste, forklarer opfinderen.

Uffe Hjordt har desuden forsynet modellen med en detalje, så den automatisk bremser, når cyklisten slår styret frem for at stige af - og anvendelig, det er den også for andre.

- Det er også utrolig fedt at have tre hjul, hvis man bare har lidt balancebesvær, siger han.

120 kvadratmeter

Hjordt Specialcykler på Tåsinge er også Danmarks eneste producent af liggecykler. Man kører fra Svendborg over broen, drejer til venstre og fortsætter et halvt hundrede meter op i Tåsinge Bjerge. Her ligger fabrikken på en skrænt klemt inde mellem naturskov og nabohuse.

Gæsten træder ind i et Georg Gearløs-værksted på 120 kvadratmeter, hvor oliefyret brummer til højre for døren og sætter indehaveren i stand til at holde varmen med en T-shirt og skjorte under den blå Kansas-dragt. Mellem lysstofrørene i loftet hænger prototyper, løse stel og tandhjul, og i centrum står maskinen, som bøjer tyndvæggede rør af krommolybdæn-stål til den krumme rygrad i Uffe Hjordts specialcykler.

- Stålet er sejt, let og skidesvært at arbejde i - det bruges også i flyvemaskiner, forklarer Uffe Hjordt.

Maskiner fra Bernhard

Uffe Hjordt driver sin cykelfabrik som et enkeltmandsfirma, og afskrivninger tynger ikke budgettet. Mange af maskinerne overtog han fra sin nu afdøde kammerat Bernhard Rasmussen, da denne lukkede sin maskinfabrik i Svendborg.

- Jeg fik lov at rode i alt og tage alt, for vi var rigtig gode venner, husker Uffe Hjordt.

Døren til værkstedet går op, og David Cave - en af Uffes tidligere medarbejdere - kommer ind. Han og konen besøger svigerfamilien på Tåsinge, men han trænger til en pause. De to mænd mødte hinanden på produktionshøjskolen i Svendborg under Uffe Hjordts tid som langtidsledig.

- David kørte på en liggecykel, og sådan en ville jeg også have - og så tog det fart, husker Uffe Hjordt.

Det var i samarbejde med liggecykel-pioneren og formanden for HPV-klubben i Danmark, Curt Bjällby, at Uffe Hjordt, som både er uddannet kleinsmed og karetmager, raffinerede liggecyklen til den ideelle form.

- De tidligere liggecykler var noget rod, men her var den - den var skidegod, udbryder Uffe Hjordt, som har en bedaget gul prototype hængende på endevæggen.

Fruit-bikes med køl

På en gammeldags tegnemaskine hænger stregtegninger til en ny ladcykel. Uffe Hjordt har med løs hånd skitseret modellen i perspektiv, og han skal i foråret fremstille en halv snes fruit-bikes med indbygget køleskab til to fyre fra Svendborg. De to bor nu i København, og til sommer skal de sælge frugt og juice fra ladcyklerne.

Uffe Hjordt har til sin forretning valgt sloganet "Mere frihed end du kan forestille dig", og det prøver han at give sine kunder. Også selv om de ikke altid forstår det.

Før jul solgte cykelmageren en liggecykel til en kvinde fra Lolland, som ville forære den til sin mand, som fyldte 50 år. Luksus-udgaven blev grønmetallic, fik olietryksbremser og polstret sæde af uld.

- Den fik hele armen, og jeg afleverede cyklen ved færgen. Den kørte godt - jeg havde selv prøvekørt den - men manden ville have en hollandsk cykel i stedet for. Han faldt for, hvad øjet så. Men den her er en bedre cykel, fastslår Uffe Hjordt og kigger på den grønne racer, som nu er tilbage i værkstedet.

Arvefjende i Holland

Hos Uffe Hjordt valgte manden fra Lolland i stedet en model fra cykelbyggerens gamle arvefjende - en hollænder, som i sin tid købte en Bjällby Easy hos Uffe Hjordt for snart efter at sende en kopi på markedet under navnet Hurricane Challenge.

- Hollænderen har arvet sin fars cykelfabrik og har tilsyneladende også talentet. Han stjæler ideerne, men der er nogle løsninger, hvor man siger "holdt kæft, det er godt lavet". Jeg droppede ham i flere år, siger Uffe Hjordt, som i dag forhandler cyklerne i Danmark.

Uffe Hjordt bruger gerne tid på sine kunder, det tager lang tid at sælge en liggecykel, så han kommer til at kende kunderne godt. For eksempel Elly fra Langeland, som kører øen rundt med sin papegøje på skulderen. Eller en kvinde fra Odense, som var blevet opereret i skulderen og havde svært ved at bevæge armene.

- Jeg monterede et meget lavt styr, så hun ikke behøvede at bevæge muskulaturen i skulderen, fortæller Uffe Hjordt.

Han har selv slidgigt i det departement, så det gør ondt at cykle på en almindelig cykel med en traditionel diamant-ramme. Men også på andre måder er det sundere at køre liggecykel.

- Cykelryttere kommer jo ikke lige hjem og hygger sig med konen, siger Uffe Hjordt og gør et par sigende bevægelser med underliv og arme.

- De har problemer med at få rejsning, det er videnskabeligt bevist.

Velstandens skyld

I dag sælger Uffe Hjordt blot 15 liggecykler om året mod tidligere 120, og han vurderer, at det er velstandens skyld.

- Den får, hvad den kan trække med dyre køkkener, huse og biler som aldrig før, og så bliver der ikke råd til en liggecykel til far.

Uffe Hjort svarer ikke direkte, når man spørger ham til omsætning, fortjeneste og andre tal i firmaet.

- Jeg kan trække vejret, får mad i munden og har penge til mine hobbyer, siger Uffe Hjordt.

- Min kone døde for to år siden, og det sætter livet lidt i relief. Men firmaet holder mig væk fra en masse skidt, siger manden, som inden længe runder de 60 år.

Uffe Hjordt går mere efter oplevelser end kontanter, og dem er der mange af, når han demonstrerer sine banancykler for børn. En dag var en sælger ude på Odense Cyklebane, da en kvindelig pædagog kom med en lille pige i hånden. Pigen kørte en tur på banancyklen og udbrød glædesstrålende "er jeg ikke dygtig?"

- Pædagogen besvimede og faldt om, for pigen havde ikke talt i to år. De banancykler kan sgu' noget, og jeg kunne ikke lade være med at grine. Penge er noget, man bruger igen. Men børnenes glade smil har man med sig hele tiden.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

82-årig købte cykel

Banancykel sælger

Flyver til Paris