Selv om der stadig rives ned og bygges op, så skal de første helt friske stiklinger i jorden efter påske.

Gulvet er væk, inventaret er pillet ud, og de friske hjulspor fra en bobcat indikerer, at noget er i gang. I drivhusene, hvor der tidligere blev dyrket orkideer i tusindvis, stod der indtil januar var her frodigt. 1,2 millioner tomater og langt over 100.000 Dahlia. Men i dag er det hele væk.

Noget af produktionen er leveret. Andet er overtaget af andre gartnere. Det hele skulle væk, så entreprenører og håndværkere kunne komme i gang. Hal efter hal ligger drivhusene side om side. Til sammen rummer de 24.000 af de i alt 30.000 kvadratmeter under glas i gartneriet. Og der kommer flere til. For produktionen har ændret sig. Fremover skal der dyrkes cannabis til medicinsk brug.

- Markedet skriger efter de her produkter, og der er et kæmpe behov. Så for os handler det bare om at komme i gang. Jo hurtigere jo bedre.

Lars Thomassen, administrerende direktør, Spectrum Cannabis

Vi er på gartneriet Nældebakken, der er hovedsæde for det nye selskab Spectum Cannabis. I løbet af de kommende måneder bliver det hele forvandlet til højteknologiske væksthuse, hvor der kan holdes en konstant temperatur og ikke mindst luftfugtighed.

Solide ventilationsanlæg skal sikre, at de sarte planter ikke får for meget fugt. Fuldstændig tætte mørklægningsgardiner skal snyde planten, så gartneren kan regulere nat og dag. Temperaturen skal holde konstant, uanset hvordan det danske vejer arter sig udenfor. Og endelig skal drivhuset sikres mod insekter - også når der skal luftes ud.

Overtryk i drivhuset

- En af sikringerne mod insekter er blandt andet at skabe overtryk i drivhuset, men der skal noget kraftigt grej til, siger Lars Thomassen.

Han er direktør i selskabet, der er et dansk-canadisk joint venture. Og han har travlt.

- Markedet skriger efter de her produkter, og der er et kæmpe behov. Så for os handler det bare om at komme i gang. Jo hurtigere jo bedre, siger han.

Først skal der graves ud, så skal der støves nye gulve, inden det hele skal rengøres og desinficeres. Herefter kommer gardiner, klima- og ventilationsanlæg og hele det automatiske produktionsapparat. En samlet investering på 100 millioner kroner.

- Når vi for alvor går i gang med at bygge op efter påske, så bruger vi en million kroner om dagen. Så det er noget af et projekt, og det blev for alvor virkeligt, da vi stod med det færdige budget, siger direktøren og fortsætter:

- Forhåbentlig er vi klar til at sætte de første planter om tre uger. Men det bliver ikke her. Vi har et andet gartneri, der er gemt og sikret. I første omgang skal det fungere som en børnehave.

Planter skal være helt ens

Årsagen er, at planterne skal klones fra gang til gang. De skal være fuldstændig identiske, og derfor kan man ikke bruge frø. Med andre ord er man nødt til at nippe stiklinger af moderplanten, som så skal prikles ud, inden planterne for alvor kan dyrkes og høstes.

- Der er lang leveringstid på gartnerier i øjeblikket, så vi vurderede, at det er hurtigere at renovere end at bygge nyt. For hver måned, hvor vi ikke er i gang med produktionen, mister vi indtjening på 10 til 15 millioner kroner.

Derfor bliver der også arbejdet benhårdt på at holde tidsplanen. Og det gør den - indtil videre.

- Det handler om at komme først på markedet - det er sindsygt vigtigt. Men der er jo også en rimelig motivation til at blive færdig, når det handler om så mange penge, siger Lars Thomassen.

  • Bach-Laursen_Thomas_(2015)_014

    Af:

    Journalist, HD(A). Er skrivende på erhvervsredaktionen. Uddannet fra SDU i 2005 med praktik på Dagbladet Børsen. Har tidligere været på lokalredaktionen i Kerteminde, hvor også tovholderfunktionen på Kerteminde Ugeavis blev udfyldt over flere omgange. Senest da avisen blev relanceret i 2011. Siden blev der lavet nyheder til Fyens.dk og trukket i snorene bag tillægget Man:d, der i dag går under navnet Gear. Tjente de første lommepenge på en afløsertjans som avisbud. Gæt selv hvilket blad.

Mere om emnet

Se alle
Aftale blåstempler fynsk cannabisproduktion

Aftale blåstempler fynsk cannabisproduktion

Cannabis: Gartnere arbejder i en jungle af regler og procedurer

Cannabis: Gartnere arbejder i en jungle af regler og procedurer