Budgetstriden blusser igen op i EU


Budgetstriden blusser igen op i EU

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU-Parlamentet skummer over nye tyske krav og truer med igen at udskyde godkendelsen af EU's langtidsbudget.

Selv om det snart er fire måneder siden, at forhandlere fra EU's medlemslande og Europaparlamentet gav hinanden håndslag på EU's budget for de næste syv år, truer parlamentet onsdag igen med at udskyde den endelige godkendelse.

Parlamentets chefforhandler, den franske formand for budgetudvalget, Alain Lamassoure, og hans danske kollega Anne E. Jensen (V) begrunder over for Ritzau truslen med, at medlemslandene i rådet løber fra deres løfter.

Det sker ifølge parlamentarikerne, fordi medlemslandene forsøger at fifle med et løfte, der knytter sig til budgettet for indeværende år.

Der mangler 29,1 milliarder kroner, for at man kan komme ud af 2013 med et nul på bundlinjen.

De penge har landene egentlig lovet at betale. Men ifølge parlamentarikerne har landene tilføjet en ny udgift på tre milliarder, der skal dække skader efter oversvømmelser i Tyskland, Østrig og Tjekkiet.

Budgetforhandler Anne E. Jensen forstår godt, at den økonomiske krise presser medlemslandene.

Men hun ser det som et klart løftebrud, hvis oversvømmelsespengene skal tages fra den allerede aftale ekstrabetaling, der skulle dække andre udgifter.

- Set fra parlamentets side, er de løbet fra deres løfte ved at bringe denne her ekstra faktor ind og begynde at botanisere i en aftale, siger Anne E. Jensen.

Budgetudvalgets formand, franske Alain Lamassoure, lægger ikke skjul på, at det er Tyskland, der står bag.

- Det er Tysklands ansvar. Det er ikke Europaparlamentet, der er problemet. Det er rådet. Vi har skrevet under på en kontrakt, og jeg lever fuldt og helt op til min del af den, siger Lamassoure.

Hele langtidsbudgettet for 2014-20 er på omkring 7500 milliarder kroner.

Det er meningen, at det samlede parlament skal stemme om langtidsbudgettet på deres samling i Strasbourg i næste uge.

Den litauiske budgetminister, Algimantas Rimkunas, siger efter et møde onsdag med budgetforhandlerne, at han stadig håber, striden kan nå at blive bilagt inden da.

- Jeg tror på, at parlamentet virkelig gør sit bedste for at fjerne alle forhindringer for at godkende budgettet, siger Rimkunas til Ritzau.

Budgetstriden blusser igen op i EU

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce