Briter, irere, rumænere og polakker bygger Facebook: Antallet af udenlandske håndværkere fordoblet på Fyn

Facebook-byggeriet i Tietgenbyen er en af de primære årsager til, at der sidste år kom flere udenlandske håndværkere til Fyn. Arkivfoto: Michael Bager

Briter, irere, rumænere og polakker bygger Facebook: Antallet af udenlandske håndværkere fordoblet på Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Antallet af udenlandske håndværkere steg fra 2016 til sidste år fra 500 til 950 på Fyn, hvor det især er byggeriet af Facebooks kommende datacenter i Tietgenbyen, der trækker irere, briter, rumænere og polakker til. Det viser tal fra Dansk Byggeri. De mange udenlandske håndværkere og firmaer kommer dog ikke til uden problemer - bl.a. har 3F afsløret to sager med løndumping for op mod 15 millioner kroner mod flere hundrede ansatte.

Hvis du syntes, der tales lidt mere irsk på pubben Ryans of Odense, så er det måske ikke helt forkert, for alene sidste år steg antallet af irske håndværkere i Odense fra 26 i 2017 til 155. Antallet af britiske arbejdere gik samtidigt fra 26 til 114, og i det hele taget blev der talt meget mere udenlandsk på de fynske arbejdspladser sidste år.

Og særligt en af dem tiltrak ifølge en ny opgørelse fra Dansk Byggeri flere de udenlandske håndværkere nemlig Facebook-byggegrunden i Tietgenbyen, hvor op mod 1500 arbejdere i perioder har deres faste daglige gang. Ifølge hovedentreprenøren Mace, som har ansvaret for at aflevere byggeriet færdigt til Facebook i løbet af 2020, forventes det at op mod i alt 6000 udenlandske arbejdere i løbet af byggefasen, får udleveret et adgangskort og en sikkerhedshjelm på byggepladsen.

Det var altså også tydeligt sidste år, hvor der ifølge Dansk Byggeri gennemsnitlig var dobbelt så mange håndværkere med udenlandsk arbejdsplads på Fyn.

Sidste år var der 950 fuldtidsbeskæftigede udenlandske medarbejdere i bygge- og anlægsbranchen på Fyn. Det er en markant stigning i forhold til de to foregående år, hvor der var henholdsvis 500 og 580 udenlandske håndværkere. Det viser analysen fra Dansk Byggeri.

- Det skyldes ikke mindst, at Facebook er ved at bygge det store datacenter i Odense, og det kan mærkes på antallet af udlændinge. Men der var generelt godt gang i byggeriet sidste år, siger regionskonsulent i Dansk Byggeri Fyn, Mads P. Gede.

Der kom også markant flere rumænere til de fynske byggepladser sidste år. Men der er fortsat flest polske håndværkere på Fyn - sidste år var antallet steget til 218 fultidsbeskæftigede.

På Fyn har omkring syv procent alle fuldtidsbeskæftigede i bygge- og anlægsbranchen et udenlandsk pas, mens andelen på landsplan er lidt over ni procent.

Snyd for millioner

De mange udenlandske arbejdere og de firmaer, som har dem ansat, har sat fagforeningerne i Odense på overarbejde - særligt 3F bygningsarbejderne Fyn har været travlt beskæftiget på pladsen i Tietgenbyen, hvor de på et tidspunkt blev forment adgang af hovedentreprenør Mace.

Måske fordi 3F har afsløret flere tilfælde af brud på overenskomsten og sågar også mulig fiflen med skattereglerne i Danmark.

I to tilfælde er hundredvis af udenlandske ansatte blevet snydt for bl.a. tillæg og feriepenge for op mod 15 millioner kroner, og i et tilfælde med firmaet Tag og Facade er der mistanke om skattesnyd. En sag Skattemyndighederne ifølge Fagbladet 3F nu er gået ind i.

De 950 udenlandske ansatte på Fyn fordelt sig med 322 tilmeldt det særlige RUT-register for udlændinge, der arbejder i Danmark, 272 såkaldte grænsependlere og 356 udlændinge med bopæl i Danmark.

Briter, irere, rumænere og polakker bygger Facebook: Antallet af udenlandske håndværkere fordoblet på Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce