Branche med blakket ry

Jackie Vest Olsen, medindehaver af konsulentfirmaet Visivo: - Jeg ser ingen ændring i omfanget af de problemer, købere af kopi- og printmaskiner slås med.
Foto: Tim K. Jensen

Branche med blakket ry

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kopimaskine-branchen har stadig problemer, mener konsulentfirma og Grafik Arbejdsgiverforening

Det er ikke kun bogtrykker Ebbe Tharking, der som omtalt i avisen i lørdags, har haft uheldige erfaringer med den danske kopibranche.

Der er fortsat plads til forbedringer i branchen.

Den utvetydige melding kommer fra både Grafisk Arbejdersgiverforening og Jackie Vest Olsen, der er medindehaver af konsulentfirmaet Visivo, der blandt andet rådgiver Statens- og Kommunernes Indkøbsservice inden for kopi- og printmaskiner.
Ebbe Tharking er ikke alene om sine problemer med kopibranchen. Han slap i sidste for at skulle betale cirka en million kroner tilbage for en kopimaskine, som han for længst havde afleveret, fordi den ikke levede op til sælgernes anprisninger.
Ebbe Tharking er ikke alene om sine problemer med kopibranchen. Han slap i sidste for at skulle betale cirka en million kroner tilbage for en kopimaskine, som han for længst havde afleveret, fordi den ikke levede op til sælgernes anprisninger.
Foto: Tim K. Jensen

Advokat ansat

Firmaet har for to år siden fundet det nødvendigt at tilknytte en advokat for at hjælpe kunderne med indviklede lejekontrakter og juridiske krinkelkroge.

- Vores advokat har i øjeblikket 40-50 sager kørende i retssystemet. Jeg ser ingen ændring i omfanget af de problemer, købere af kopi- og printmaskiner slås med. Mange sælgere udfører et godt og ordentligt stykke arbejde, men alle selskaber har en håndfuld sælgere, der er grå i kanten, siger Jackie Vest Olsen.

Han fremhæver især to problemer, der stadig huserer inden for branchen og forhandlerleddet.

- Det er de såkaldte "All-in" kontrakter, hvor der aftales en pris, der inkluderer en pris for maskinen samt service i en periode på typisk fem år, og hvor prisen så divideres ud på et minimumsantal af kopier. Hvis sælgeren tilbyder en ny og smartere maskine, inden man har betalt sin kontrakt ud, skal man betale både service og restbeløb i den gamle maskine samt service og pris for nye maskine. Et andet problem er, at mens kunderne så betaler på det gamle udstyr, genudlejer firmaerne ustyret, så der faktisk er to kunder, der betaler på den samme maskine, siger Jackie Vest Olesen.

Hos Grafisk Arbejdsgiverforening iværksatte man tilbage i 2002 en efterlysning blandt medlemmerne på baggrund af en række uheldige sager med kopifirmaer.

Mange henvendelser

- Vi fik 40 henvendelser. Mange medlemmer havde enten juridiske eller kontraktretlige problemer. Ofte problemer med svært gennemskuelig restgæld eller tekniske problemer med udstyret, fortæller Christian Jensen, der er leder for Grafisk Arbejdsgiverforenings juridiske afdeling.

Ifølge advokat Thomas Johnsen, der i dag rådgiver Grafisk Arbejdsgiverforenings medlemmer omkring erhvervsjuridiske forhold, er det også andre problemer, medlemmerne slås med.

- Typisk kan kontrakter på udstyr indeholde svært forståelige opsigelsesbestemmelser. Mange kontrakter på digitalt kopiudstyr løber over fem år, og så regner man selvfølgelig med, at kontrakten udløber, når perioden er gået, men mange kontrakter har stående med småt, at kontrakten skal opsiges tre måneder før udløb, ellers løber den et år mere. Derfor anbefaler jeg som regel, at man opsiger kontrakten straks og til bortfald om fem år, siger Thomas Johnsen.

Ifølge Thomas Johnsen er der også stadig firmaer, der har kontrakter, der skal betales ud, hvis kunden vælger at gå ud af kontrakten før udløb. Desuden er de fleste kontrakter bundet op på køb af særlige produkter og service, som skal anvendes, når maskinen bliver indkøbt.

Standardbetingelser

Han arbejder i øjeblikket på en række standardkøbsbetingelser, som leverandørerne bør leve op til, lige som leverandørerne stiller med salgs- og leveringsbetingelser.

En netop afsluttet tilfredshedsundersøgelsen inden for de såkaldte ark-offset trykmaskiner, viser at der stadig er en del tilbage at ønske fra leverandørerne, før at de grafiske arbejdsgivere er tilfredse.

- Leverandørerne gennemgår sjældent salgs- og leveringsbetingelserne med vore medlemmer, og ofte er der ansvarsfraskrivende klausuler, som er rimeligt vidtgående, siger Thomas Johnsen.

Branche med blakket ry

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce